null Beeld

procesHICHAM CHAIB

Wie vervolgt de Antwerpse videokiller Hicham Chaib?

Het gebeurt niet elke dag dat een moordenaar zijn halsmisdaad laat filmen en trots aan de wereld toont. De Antwerpenaar Hicham Chaib, lid van de religieuze politie van IS, deed het. Ergens in het kalifaat schoot hij een weerloze man langs achter in het hoofd en zette die laffe moord op video. Flagranter kan moeilijk. En wat doen de Belgische instanties?

Raf Sauviller

Als de IS-video niet nep is en inderdaad een moord in koelen bloede weergeeft, gepleegd door een Belgisch staatsburger, kan onze overheid dat toch niet ongestraft laten passeren? We vroegen het aan Koen Geens, de minister van Justitie. In België beschikt een justitieminister immers over een positief injunctierecht: hij kan justitie de opdracht geven een gerechtelijk onderzoek te openen en een verdachte te vervolgen. Maar Sieghild Lacoere, de woordvoerder van Geens, reageert zeer lauw. Ze zegt dat de minister ‘dergelijke daden van barbarij’ veroordeelt, maar dat Geens niet van plan is actie te ondernemen.

SIEGHILD LACOERE «Als een Belg een moord pleegt buiten België, dan moet hij vervolgd worden door de justitie van het land waarin hij dat misdrijf heeft begaan. Zo werkt internationaal recht, meneer.»

Het land Syrië ligt in puin, en de kans dat IS Hicham Chaib zal vervolgen is uiteraard onbestaand. De Antwerpse advocaat Pol Vandemeulebroucke veegt het antwoord van het kabinet-Geens op zijn gebruikelijke kordate wijze van tafel.

POL VANDEMEULEBROUCKE «Het klopt niet dat uitsluitend het justitiële apparaat van het land waar een Belg een misdrijf pleegt, die Belg kan vervolgen. Natuurlijk kan het Belgische gerecht ook achter een Belg aan gaan die dit soort moorden pleegt in het buitenland. De Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering is daar zeer duidelijk in.»

In artikel 6 van de Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering staat dat een Belg die een misdrijf pleegt buiten het territorium van het Rijk, in een aantal gevallen toch in België vervolgd kan worden. Bijvoorbeeld als het gaat om een terroristische daad. En daar lijkt de moord van de IS-video waarin Hicham Chaib België en Europa met terroristische aanslagen bedreigt, in te passen.

Chaib is een inwoner van Antwerpen, maar daar houdt het parket van procureur Anne-Marie Gepts de boot af. ‘Dit is duidelijk een terroristische daad,’ zegt persmagistraat Ken Witpas, ‘en dus een zaak voor het federaal parket.’

‘Wij hebben meteen een gerechtelijk dossier wegens moord geopend tegen Hicham Chaib,’ zegt Eric Van Der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket.

ERIC VAN DER SYPT «Wij zullen deze zaak onderzoeken en als we voldoende bewijzen kunnen verzamelen, zal Chaib in verdenking worden gesteld en zal er een internationaal aanhoudingsbevel worden uitgevaardigd. Er is overigens al een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgeschreven, omdat hij begin 2015 tot vijftien jaar cel is veroordeeld in het proces tegen Sharia4Belgium.»

HUMO Hoe zal dat praktisch in z’n werk gaan? Chaib bevindt zich in het kalifaat, een zelfverklaarde staat die door niemand wordt erkend en zelf ook geen enkele internationale conventie erkent. Gaat u hem in Raqqa halen?

VAN DER SYPT «Dit is niet de eerste keer dat we zo’n zaak aanpakken. We hebben dat ook al gedaan met de broers Hakim en Houssien Elouassaki uit Vilvoorde en vier andere Belgische Syriëgangers, tegen wie we een dossier wegens terroristische moord hebben opgebouwd. Het ging om de moord op een sjiiet van wie de onthoofding eveneens op video werd vastgelegd. De enige beschuldigde in dat dossier die zich op dit moment in België bevindt, is Hakim Elouassaki. De anderen zitten nog altijd in het kalifaat of zijn misschien wel dood.»

De broers Elouassaki en vier andere ex-leden van Sharia4Belgium – Tarik Taketloune, Magomed Saralapov, Nabil Azahaf en Zakaria Asbai – zullen zich binnenkort voor die moord moeten verantwoorden voor de correctionele rechter.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234