'Paardrijden is een zeer erotische ervaring. Je moet rijden met je kruis: alle kracht moet komen vanuit je schaamstreek. En dan dat schokken van het paard tegen je venusheuvel... Een mens zou voor minder naar de manege gaan.' Beeld VRT
'Paardrijden is een zeer erotische ervaring. Je moet rijden met je kruis: alle kracht moet komen vanuit je schaamstreek. En dan dat schokken van het paard tegen je venusheuvel... Een mens zou voor minder naar de manege gaan.'Beeld VRT

de 7 hoofdzondenLoes Van den Heuvel

‘Zelfbevrediging is een kunstvorm’

Lees hier de andere archiefinterviews uit ons dossier ‘30 jaar FC De Kampioenen’.

Diederik Van den Abeele

(Verschenen op 24 april 2001 in Humo 3163)

Loes Van den Heuvel (44) duwt ons één van haar twee pasgeboren geitjes in de armen, met het verzoek het beestje gedurende tien minuten te knuffelen. Zelf drukt ze de andere boreling tegen haar boezem; ze begint er zowaar een kinderliedje bij te zingen. Sinds de geboorte van de twee geitjes, vijf dagen geleden, herhaalt ze het ritueel verschillende keren per dag - ‘om ze vertrouwd te maken met mensen,’ zegt ze. Een paar meter verder in de tuin kijken vader en moeder de geit zorgelijk toe, geflankeerd door een koppel duchtig in het rond pikkende Chinese zijdehoenders: de lente is duidelijk in het land.

Al tien jaar vertolkt Loes Van den Heuvel de rol van Carmen in ‘FC De Kampioenen’, en sinds enkele weken is ze ook te zien als Monique in de TV1-comedy ‘Liefde en Geluk’. Op deze eerste lentedag, backstage in haar eigen vertrouwde omgeving, wil ze het graag hebben over de Liefde en het Geluk in haar eigen leven.

Hoogmoed

LOES VAN DEN HEUVEL «Vroeger ging ik altijd in de aanval tegen hoogmoedige mensen, maar dat heb ik afgeleerd. Ik veroordeel niemand meer, ook al druipt de pretentie eraf. Ik probeer nu te begrijpen waarom sommige mensen zich beter voelen dan anderen.»

HUMO Als je week na week op televisie komt, is het gevaar dan niet groot dat je zelf naast je schoenen gaat lopen?

VAN DEN HEUVEL «Jawel, veel beginnende acteurs en actrices die van de ene op de andere dag succes hebben, krijgen opeens streken. Als je bekend bent, gaan er deuren open die voorheen altijd gesloten waren. Dingen die vroeger niet belangrijk waren, worden dat opeeens wél; er komt geld binnen, en voor je het weet ga je dingen kopen die je helemaal niet nodig hebt, en een leven leiden dat niet bij je past. Daar heb ik altijd goed voor opgelet.

» Ik wíl geen gemakkelijk leven. Hindernissen maken voor mij het leven boeiend. Ja, ik ben bekend en ik verdien meer geld, maar dat heeft mijn leven maar op één punt veranderd: ik voel me nu nóg vrijer dan vroeger, omdat ik weet dat ik op ieder moment kan stoppen met werken en me voor de rest van mijn leven financieel geen zorgen meer hoef te maken.»

HUMO Ben je dan zo rijk geworden met acteren?

VAN DEN HEUVEL «Helemaal niet, maar ik ben tevreden met niks, terwijl veel van mijn collega’s een levensstijl hebben waarvoor ze tot hun laatste dag zullen moeten blijven werken. Als ik alles wat ik heb verkoop, heb ik een paar miljoen, en als ik met dat geld naar Zuidoost-Azië vertrek, kan ik daar de rest van mijn dagen goed leven. Dat is mijn grote droom: ooit met Bart, mijn vriend, naar Vietnam of Indonesië vertrekken.»

HUMO En in afwachting blijf je hier gewoon meedraaien in de mallemolen?

VAN DEN HEUVEL «Ja, maar dan wel op mijn manier. Ik probeer een evenwicht te vinden in mijn leven. De laatste jaren richt ik me heel erg op aardse dingen: mijn tuin, mijn geiten, mijn poezen, mijn paard... Ik probeer iedere dag te gaan paardrijden, anders heb ik het gevoel dat ik iets mis.

» Als ik alleen maar met mijn kop op televisie zou komen, zou ik me absoluut niet goed voelen: dat werk is te vluchtig en te banaal om me gelukkig te maken. Ik probeer mijn job zo goed mogelijk te doen, maar ik besef heel goed dat het in het grotere geheel der dingen niks betekent.»

HUMO Je wordt overal en altijd herkend. Hoe ga je daarmee om?

VAN DEN HEUVEL «Ik geníét ervan als mensen me op straat goeiedag zeggen of in de supermarkt een praatje met me slaan. Dat betekent alleen maar dat ze dankbaar zijn voor wat ik hun geef. Het gebeurt natuurlijk weleens dat ik op een feestje word lastiggevallen door een opdringerige zatlap, maar dan zijn er altijd wel een paar andere mensen die voor mij in de bres springen.»

Traagheid

VAN DEN HEUVEL «Als iemand mijn hulp nodig heeft, kan hij altijd op mij rekenen. Dat komt door mijn katholieke opvoeding, denk ik. Ik herinner me dat ik als meisje van zes eens met mijn grootmoeder naar het dorp was gewandeld, en dat we op weg naar huis een briefje van honderd frank vonden. Mijn grootmoeder is toen, samen met mij, speciaal terug naar het dorp gelopen, drie kwartier heen en terug, om die honderd frank bij de politie te gaan afgeven. Dat ben ik nooit vergeten.»

HUMO Wat zou je vandaag doen als je honderd frank op straat vond? Nog altijd het dichtstbijzijnde politiekantoor binnenstappen?

VAN DEN HEUVEL «Nee, maar ik zou dat geld zeker niet voor mezelf houden. Ik zou het weggeven aan de eerste de beste bedelaar of straatmuzikant.»

HUMO Heb je gemakkelijk last van schuldgevoelens?

VAN DEN HEUVEL «Heel gemakkelijk, en zeker niet alleen tegenover andere mensen. Als ik met mijn buurvrouw heb afgesproken dat ik een tijdje voor haar paard zal zorgen, en ik kan dat dier een dag niet laten rondlopen, dan voel ik me schuldig - tegenover het paard, hè.»

HUMO Wat heb je nog meer overgehouden aan je katholieke opvoeding?

VAN DEN HEUVEL «Mijn geloof in naastenliefde en mijn respect voor andere mensen. In God geloof ik allang niet meer. Ik voel me veel meer thuis in het boeddhisme; dat heeft me geleerd afstand te nemen van bezit. Boeddhisten halen hun geluk niet uit wat ze hebben, maar uit zichzelf en hun relaties met anderen. Zo probeer ik ook te leven. Veel dingen die de meeste mensen niet kunnen missen, heb ik niet: ik heb geen frietketel, geen diepvriezer, geen gsm, geen microgolfoven, geen koffiezetapparaat, geen espressomachine, geen vaatwasser, geen wasmachine... Als ik dat tegen andere mensen zeg, geloven ze me niet, of ze vinden me niet van deze tijd.»

HUMO Een diepvriezer of wasmachine lijken me anders wel handig, in deze tijd.

VAN DEN HEUVEL «Dat ís het net! Natúúrlijk is het handig als je thuiskomt en wat bitterballen rechtstreeks vanuit je diepvriezer in je frietketel kan gooien, maar zo wil ik niet leven. Ik ben niet het type om een beest te slachten en de hele diepvriezer vol vlees te steken, of om voor twee weken soep te maken en alles in kleine porties in te vriezen. Ik leef van dag tot dag, dat houdt me scherp. Als ik zin heb om ‘s avonds iets speciaals klaar te maken, ga ik ‘s middags naar de winkel. Als ik zin heb in frieten, ga ik naar de frituur. En als ik zin heb in een ijsje, wacht ik tot het karreke voorbijrijdt. Dat kost allemaal meer moeite, maar ik vind: als je ergens moeite voor moet doen, heb je er achteraf veel meer plezier van. Je kleren ruiken eens zo goed als je ze zelf in de wasserette bent gaan wassen, en een koffie smaakt eens zo goed op een terrasje.»

HUMO Wat vind je het moeilijkste aan het leven?

VAN DEN HEUVEL «Tevreden zijn met wie je bent en wat je hebt, en je niet laten leiden door de verwachtingen die anderen van je hebben. Maar het is wél de enige weg naar het geluk.»

HUMO Ben jij ooit heel ongelukkig geweest?

VAN DEN HEUVEL «Ja, na de dood van mijn ouders, een paar jaar geleden. Daar voel ik me nog altijd heel verdrietig en schuldig over: ik heb het gevoel dat ik te weinig voor hen heb gedaan toen ze me nodig hadden. Ik ging hen wel iedere dag bezoeken in het ziekenhuis, maar achteraf beschouwd had ik mijn werk gewoon moeten laten vallen om constant bij hen te kunnen zijn.»

Gulzigheid

VAN DEN HEUVEL «Ik kan behoorlijk wat drank verzetten, maar nooit in mijn eentje: ik ben een gezelligheidsdrinker. Ik drink in principe alleen maar op feestjes, of onder vrienden, of in de manege: ik ben een groot liefhebber van de après-cheval.»

HUMO Hoe ben je als je een glas te veel ophebt?

VAN DEN HEUVEL «Bart klaagt weleens dat ik af en toe beschonken thuiskom, want dan ben ik uitdagend en baldadig, en dat kan hij blijkbaar niet aan (lacht).»

HUMO Word je ook baldadig na een goede maaltijd?

VAN DEN HEUVEL «Nee, maar ik hou wel van lekker eten. Ik ben geen veelvraat, maar met het juiste gezelschap kan ik de hele dag zitten tafelen.»

HUMO En daarna, op de weegschaal, volgt de ontnuchtering?

VAN DEN HEUVEL (fel) «Nee! Ik ben niet het soort vrouw voor wie een goed figuur een obsessie is. Ik ben 44, en ik begin nu pas een beetje op mijn lijn te letten, maar alleen maar omdat ik de laatste jaren wat aan het uitdijen ben; vóór mijn veertigste heb ik nooit bij mijn figuur stilgestaan. Maar tegenwoordig slaan meisjes van twaalf of dertien jaar al volop aan het diëten. Heel veel vrouwen lopen gefrustreerd rond, omdat ze onmogelijk zo slank kunnen zijn als de meisjes die je in de reclame en de media ziet.»

HUMO Hoe erg vind je het uit te dijen?

VAN DEN HEUVEL «Ik voel me er in ieder geval niet minder vrouwelijk om. Ik vind het alleen erg dat veel van mijn kleren me niet meer passen. Ik draag heel graag leren pakjes, maar dat gaat nu niet meer. Daarom doe ik sinds kort elke dag wat buikspieroefeningen. Af en toe snoep ik ook wat minder en drink ik wat minder wijn, maar aan een echt dieet begin ik niet: ik zou er alleen maar ongelukkig van worden.

» Het is heel simpel: ik ben wie ik ben, en de rest van de wereld moet me maar nemen zoals ik ben. Ik heb ronde vormen, en die kan ik onmogelijk wegstoppen. Dus kan ik er maar beter trots op zijn.»

HUMO Wat maakt voor jou een vrouw vrouwelijk?

VAN DEN HEUVEL «Een vrouw moet haar lichaam kunnen dragen, ze moet présence hebben. Er lopen genoeg vrouwen rond met een mooi gezicht of een mooi lichaam die totaal geen uitstraling hebben.

» Tijdens mijn opleiding aan Studio Herman Teirlinck heb ik met mijn lichaam leren wérken. Daar heb ik mijn lijf leren kennen en appreciëren. Veel vrouwen doen een sexy rokje aan, maar dat is niet genoeg: je moet dat rokje ook nog sexy kunnen drágen, en dat kan alleen maar als je je eigen lichaam kent.»

HUMO Ben jij tevreden over je uiterlijk?

VAN DEN HEUVEL «Ik mag niet klagen. Ik voel me goed in mijn vel.»

HUMO Wat vind je het aantrekkelijkst aan jezelf?

VAN DEN HEUVEL «Veel mannen zeggen mij dat ik heel mooie benen heb. En over mijn borsten zijn ze meestal ook heel enthousiast (lacht)

Gramschap

VAN DEN HEUVEL «Ik kan heel koleirig zijn, maar dat vind ik geen zonde. Het is juist goed als je je partner af en toe eens de huid volscheldt, dat komt je relatie alleen maar ten goede.

» Ik ben een felle: mijn temperament kan me behoorlijk parten spelen. Er zijn periodes dat ik iedere dag wel tegen Bart uitvlieg. Soms gaat het om onnozele dingen, maar meestal is het omdat ik me onbegrepen voel. Als ik kwaad ben, roep en tier ik, en als er borden in de buurt zijn, smijt ik ermee.»

HUMO Hoe reageert je vriend daarop?

VAN DEN HEUVEL «Meestal laat hij me gewoon uitrazen. Bart is veel rustiger dan ik. En maar goed ook: als we hetzelfde temperament zouden hebben, zou de boel hier gewoon ontploffen. Een vrouw als ik heeft een bezadigde man nodig.»

HUMO Wanneer heb je je voor het laatst heel erg kwaad gemaakt?

VAN DEN HEUVEL «Dat weet ik niet meer precies, maar het zal wel iets met de opvoeding van de kinderen te maken hebben gehad. Bart heeft een zoon en een dochter uit een vorige relatie - Lucas van twaalf en Louise van zeven - en ik heb soms een andere kijk op hun opvoeding. Dat leidt af en toe tot hevige discussies.

» Weet je waarover ik me kan opwinden? Dat kinderen tegenwoordig met niks meer tevreden zijn. Als ze naar de kermis gaan en je geeft ze honderd frank, zeggen ze: ‘Honderd frank? Is dat alles?’ De onbeschoftheid! Maar dat is niet alleen hun schuld, de ouders moeten het maar niet zover laten komen. Hoe langer hoe meer ouders kiezen voor de gemakkelijkste weg. Voor hen betekent liefde: alles geven wat hun kinderen vragen, maar het vergt juist veel meer moeite - en dus liefde - kinderen uit te leggen waarom ze iets niet krijgen. Ik probeer alvast heel principieel en consequent met de kinderen van Bart om te gaan.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat dat niet makkelijk is: je bent tenslotte maar hun stiefmoeder.

VAN DEN HEUVEL «Ja, maar we kunnen heel goed met elkaar opschieten. Wiesje noemt mij al haar ‘ongelooflijk fantastische stiefmoeder’ (lacht). Af en toe hoor ik van andere koppels de vreselijkste verhalen, dat hun stiefkinderen hen echt háten en zo, maar dat is mij gelukkig bespaard gebleven. Dat komt, denk ik, omdat ik van in het begin heb geprobeerd een zekere afstand te bewaren: ik ga op een andere manier met hen om dan hun echte moeder, bij wie ze het grootste deel van de tijd wonen. Ik berisp hen weleens als ze te veel snoepen of niet op tijd willen gaan slapen, maar ik ben nooit kwaad op hen: dat laat ik aan hun vader en moeder over. Het zijn uiteindelijk niet mijn kinderen, hè.»

HUMO Waarom heb jij eigenlijk zelf geen kinderen?

VAN DEN HEUVEL «Omdat ik er nooit gewild heb. Ik heb nooit dat dwingende gevoel gehad: ik wil een kind! Niet dat ik geen moedergevoelens heb, integendeel: de kinderen van Bart zijn echt een deel van mezelf geworden; ik zou het vreselijk vinden als hun iets zou overkomen.

»Ik heb nooit gevonden dat vrouwen gemáákt zijn om kinderen op de wereld te zetten, ik vind het zelfs pervers dat zoveel vrouwen per se een eigen kind willen, terwijl er zoveel weesjes op de wereld zijn. Als je dan toch een kind wil, kan je er toch beter één adopteren? Ik ken vrouwen die al jarenlang vruchteloos proberen een kind te maken, en die het toch niet willen opgeven, ook al worden ze er doodongelukkig van. Dat vind ik ziekelijk.

»Veel mensen die absoluut kinderen willen, redeneren uit egoïsme: ze denken dat kinderen hun leven minder leeg zullen maken of hun dromen zullen waarmaken. Heel veel kinderen worden ook zomaar op de wereld gezet: een man en een vrouw zijn verliefd, en hop, daar hoort een baby’tje bij. Maar ze vergeten dat baby’tjes groot worden.

»Weet je wat het is? Ik heb vroeger te veel nagedacht over kinderen krijgen: daarom ben ik er nooit aan begonnen.»

Jaloezie

VAN DEN HEUVEL «Ik ben absoluut niet jaloers op wat andere mensen hebben of kunnen: ik gun iedereen alles, en ik heb met iedereen het beste voor.»

HUMO Welke eigenschap mis je het ergst?

VAN DEN HEUVEL «Geduld. Ik word vooral snel nerveus van mensen die trager denken en handelen dan ik.»

HUMO Wat zou je doen als je géén actrice was?

VAN DEN HEUVEL «Dan zou ik ballerina zijn, of dierenarts. Maar acteren blijft mijn lievelingsjob. Ik heb altijd al actrice willen worden - niet om beroemd te worden, wat bij veel andere acteurs blijkbaar wél een grote rol speelt, maar gewoon om op een podium te staan en mensen iets te geven. Dat zie ik als mijn functie: mensen ontroeren, ze laten lachen en huilen, ze een spiegel voorhouden.

»Acteren is voor mij ook therapie: acteurs hebben geen psychiater nodig om hun problemen op te lossen, omdat ze zelf constant in hun psyche wroeten. Een acteur leert emoties herkennen, uiten en gebruiken, en daar kan hij vervolgens ook in zijn eigen leven zijn voordeel mee doen.»

HUMO Zijn er rollen die je nog dolgraag zou willen spelen?

VAN DEN HEUVEL «Nee. Zo zit ik niet in elkaar. Ik stel mezelf nooit de vraag: ‘Wat moet ik nu nog doen om helemaal gelukkig te zijn?’ Mensen die zo denken, zijn nooit tevreden: er zullen altijd nieuwe dingen zijn die ze nog willen. Ik wil niet de gevangene zijn van mijn eigen dromen. Dat wil niet zeggen dat ik niet graag eens in een film of een musical zou willen meespelen, maar het hoeft niet per se. Ik zie wel.

»Ik speel ondertussen al meer dan tien jaar in ‘De Kampioenen’, en ik krijg de laatste tijd steeds vaker te horen: ‘Wordt het niet eens tijd dat je iets anders gaat doen?’ Alsof ik mezelf die vraag nooit stel! Na ieder seizoen denk ik bij mezelf: ‘Loes, wanneer zet je er nu eindelijk een punt achter? Tien jaar ‘De Kampioenen’ is wel genoeg, zeker?’ Maar vijf minuten later vraag ik me alweer af waarom ik ermee zou stoppen. Wat zou ik dan gaan doen? In een andere tv-serie meespelen? Zou dat een verbetering zijn?

»Een paar jaar geleden had ik me echt voorgenomen te stoppen, omdat ik bang was dat de mensen mij voor de rest van mijn leven met Carmen zouden identificeren. Maar ondertussen weet ik dat ze dat toch al doen: of ik er vandaag mee stop, of over drie jaar, ik zal voor heel veel mensen altijd Carmen blijven. Het zij zo.»

Hebzucht

VAN DEN HEUVEL «Ik hecht weinig belang aan geld. Het is me al overkomen dat ik in een jaszak een cheque van 60.000 frank (1500 euro) vond: dat ding was drie jaar oud, en ik was het gewoon vergeten in te wisselen!

»Alles wat ik heb, mag in principe gepikt worden. Ook mijn auto: daarom laat ik waarschijnlijk zo vaak per ongeluk de sleutel in het contact zitten. Ik zou het natuurlijk niet leuk vinden als mijn auto opeens weg was, maar ik zou er geen minuut slaap voor laten.

»Ik vind: hoe meer bezittingen, hoe meer zorgen. Dat zie ik hier in de buurt: al die mensen met hun chique auto’s en dure villa’s hebben alleen maar zorgen aan hun hoofd, want ze geven miljoenen uit aan beveiligingssystemen om hun bezit te beschermen, en nog zijn ze niet gerust.»

HUMO Waaraan geef jij je geld dan uit?

VAN DEN HEUVEL «Aan verre reizen, aan mijn dieren, aan eten, aan paardrijden... En aan de mensen die ik graag zie. Ik ga graag uit eten met vrienden, ik geef graag cadeautjes, ik ga graag op reis met Bart en de kinderen... Ik wil mijn geluk kunnen delen met andere mensen, dat heb ik als kind geleerd. Ik zie liever zelf af dan iemand anders te zien lijden.»

HUMO Ben jij de kostwinner in huis?

VAN DEN HEUVEL «Ja. Bart is muzikant; hij geeft af en toe workshops in scholen, maar daar verdient hij niet veel mee. Ik breng hier het meeste geld binnen, en daar voelen we ons allebei goed bij. Dat is zo gegroeid. Toen ik Bart leerde kennen, had ik hem heel hard nodig en vond ik dat hij er altijd voor mij moest zijn, létterlijk: hij mocht niet gaan werken, want dan zou ik hem nooit zien. Hij heeft toen zijn job opgezegd, en we hebben een afspraak gemaakt: als ik ooit geen zin meer heb om te gaan werken, gaat hij weer de kost verdienen.»

HUMO Speel je weleens mee met de lotto?

VAN DEN HEUVEL «Nee! Dat zou tegen al mijn principes zijn: ik laat mijn leven niet bepalen door een paar cijfers.»

HUMO Wat zou je nooit doen voor geld?

VAN DEN HEUVEL «In het Big Brother-huis gaan zitten. De mensen van Endemol hebben het me een paar maanden geleden gevraagd, maar dat heb ik geweigerd. Ze zeiden: ‘Je krijgt 200.000 frank (5000 euro), Loes.’ Waarop ik zei: ‘200.000 frank? Nog voor geen twee miljoen!’

»Ze hebben mij ook gevraagd voor die campagne van Kom op tegen Kanker, waarin Leah Thys, Gilda De Bal en Liliane Saint-Pierre met hun borsten halfbloot waarschuwen tegen borstkanker. Ze hebben het in de pers al genoeg over mijn ‘weelderige boezem’; ik had geen zin er ook nog eens mee op affiches van twintig vierkante meter te gaan staan.»

HUMO Waaraan weiger jij geld uit te geven?

VAN DEN HEUVEL «Aan een gsm: dat vind ik een vreselijke uitvinding, vooral omdat hoe langer hoe meer kinderen ermee rondlopen. Als je ze dan vraagt waaróm ze een gsm hebben, zeggen ze: ‘Omdat ik bereikbaar wil zijn.’ Bereikbaar voor wie, vraag ik me dan af: voor hun vriendjes die ook zo’n ding hebben? Lucas is amper twaalf maar hij heeft ook al zijn eigen gsm. Ik kan het hem niet verbieden, want ik ben zijn moeder niet, maar ik word er wel triest en moedeloos van.»

Onkuisheid

HUMO Ooit heb je gezegd: ‘Ik denk dat ontrouw een relatie vaak ten goede komt. Al was het maar om via die andere relatie te voelen dat je eerste relatie nog niet dood is.’

VAN DEN HEUVEL «Dat heb ik gezegd toen ik nog bij mijn vorige vriend was; vandaag denk ik er anders over. Ontrouw betekent dat er iets fout zit in je relatie. Ik heb mijn vriend vroeger ook weleens bedrogen, maar dat deed ik alleen maar omdat er in onze relatie iets ontbrak. Geen haar op mijn hoofd zou eraan denken mijn partner te bedriegen als het goed gaat tussen ons. Ik flirt wel graag, en ik daag andere mannen graag uit, maar dat heeft niks met ontrouw te maken: dat is plezier maken.»

HUMO Sommige koppels beweren dat ze samen heel gelukkig zijn, maar dat één van de partners - of allebei - zo’n grote seksuele honger heeft dat hij het wel op een ander móét gaan zoeken.

VAN DEN HEUVEL «Die mensen zitten met een ziekelijke kronkel. Wie aan partnerruil, aan SM, of aan plas- en poepseks doet, weet gewoon niet hoe hij écht seksueel kan genieten, en geeft zich daarom maar aan allerlei ziekelijke uitspattingen over. De bedoeling van seks is dat je jezelf overstijgt, maar zulke mensen doen precies het omgekeerde: ze beperken hun seksleven. Ik geloof nooit dat ze zich daar goed bij voelen.

»Ik verdiep me de laatste tijd in de tantra, een Oud-Indisch geschrift over hoe je je seksleven kan verbeteren. Heel belangrijk is dat je je orgasme zo lang mogelijk leert uit te stellen. Voor de meeste mensen is een orgasme een soort kramp. De grote kunst is die kramp om te zetten in een langdurige toestand van ontspanning; dan krijg je een écht bevredigend gevoel dat verder gaat dan een korte ontlading. Dan wordt seks meer dan een snelle wip.»

HUMO Een snelle wip van tijd tot tijd kan anders ook deugd doen, hoor.

VAN DEN HEUVEL «Ja, maar voor snelle seks heb ik niemand anders nodig: dat kan ik ook in mijn eentje. Als ik masturbeer, ben ik in een paar minuten klaar, en dat doet vaak meer deugd dan een snelle wip met een man die alleen maar aan zichzelf denkt en zo snel mogelijk wil klaarkomen.

»Over masturberen gesproken: goede seks begint bij het leren kennen en appreciëren van je eigen lichaam, daarom is zelfbevrediging eigenlijk een kunst. Veel vrouwen hebben de grootste moeite om te masturberen, en volgens mij beleven ze daarom ook weinig plezier aan seks met een partner. Een vrouw die niet kan masturberen, kan ook niet ten volle genieten van seks. Ik heb daar zelf gelukkig geen enkel probleem mee.»

HUMO Nú begrijp ik waarom je iedere dag gaat paardrijden.

VAN DEN HEUVEL (lacht) «Inderdaad: paardrijden is voor mij een heel erotische ervaring. Je moet rijden met je kruis: alle kracht moet komen vanuit je schaamstreek. En dan dat schokken van het paard tegen je venusheuvel... Een mens zou voor minder iedere dag met plezier naar de manege gaan (lacht)

HUMO Wat is de vreemdste plek waar je het ooit hebt gedaan? Met een mán welteverstaan, niet met een paard.

VAN DEN HEUVEL «Achteraan in een bus, op het trapje naar het toilet.»

HUMO Niet echt tantra, als je het mij vraagt.

VAN DEN HEUVEL «Nee, maar het standje was wel tantra, want er was nauwelijks ruimte om te bewegen (lacht).

»Ik heb het met Bart al op de meest onmogelijke plekken gedaan: in auto’s, óp auto’s, in het bos, in de wc van restaurants... Maar de allerfijnste plek om te vrijen is in zee: daar ben je helemaal ontspannen en heb je geen enkel houvast behalve je partner.»

HUMO Waarop knap je af bij het vrijen?

VAN DEN HEUVEL «Op mannen die na het vrijen in slaap vallen of een sigaret opsteken, alsof er niks gebeurd is.»

HUMO Word je gemakkelijk verliefd?

VAN DEN HEUVEL «Nee, maar ik kan wel geilen op knappe mannen, zonder dat ik per se iets met die geilheid wil doen. Ik kan met een knappe man staan flirten en er helemaal opgewonden van raken, en toch niet het dwingende gevoel hebben dat ik met hem naar bed wil.»

HUMO Het is toch allesbehalve fijn opgewonden te raken en vervolgens op een houtje te moeten bijten?

VAN DEN HEUVEL «Dat vind ik niet. Als ik met zo’n man naar bed zou gaan, is mijn plezier voorbij, want ik ben ervan overtuigd dat het een zware afknapper zou zijn. Ik geef de voorkeur aan mijn fantasie. En als mijn geilheid te groot wordt, los ik dat zelf wel op: thuis, als ik alleen ben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234