Joy Anna Thielemans in 'De Veranda' [Jong Keukengeweld]

20
joy recht

Vlaanderen LekkerLand spoorde me aan om van dichtbij kennis te maken met een van de 39 excellente jonge Vlaamse Chefs, uitgekozen als Jong keukengeweld 2012. Ik screende grondig alle restaurants, Googlede, Facebookte en Twitterde erop los. Maar er was één restaurant dat er voor mij meteen uitsprong: 'De Veranda', het restaurant van Davy Schellemans.

Niet alleen omdat ik er al talloze keren voorbij gewandeld was (daar heb ik nu spijt van), maar vooral omdat ik online enkel informatie vond die niet zijzelf, maar anderen hadden aangebracht. Elke zin, elk woord dat ik las over ‘De Veranda’ prees de zaak de hemel in en toch vond ik geen website, Facebook-pagina of Twitter-feed van de eigenaars zelf. Een soort van 'met de voeten op de grond blijven', in restauranttermen dan.

Half acht 's avonds. Het is druk in ‘De Veranda’. De zaak zit vol en toch is het er rustig. De mensen praten zacht, de muziek suist op de achtergrond, net luid genoeg. Uit de open keuken - achteraan in de zaak - klinken soms potten, pannen en vooral veel lepels. De flessen worden gekraakt, de glazen gewassen. Een vriendelijke man legt ons met passie uit wat ons te wachten staat, ik hang meteen aan zijn lippen.

Er is maar één menu, voor iedereen. Een vijfgangenmenu dat op zo'n feeërieke manier wordt aangebracht dat ik het gevoel krijg in een sprookjesbos te zitten. Bij elk woord dat de ober in de mond neemt, elk ingrediënt of gerecht dat hij opnoemt, smelt ik beetje bij beetje weg. Ik wil meer horen. Hij maakt me ongelooflijk benieuwd, maar ik wil vooral proeven.

Na de voorstelling van het menu stelt de sommelier ons de bijbehorende wijnen en één bier voor. De manier waarop hij verklaart waarom hij deze (biologische) wijn of dat bier gekozen heeft, maakt dat ik er geen woord tussenin durf reppen. Ik vraag niks. Vanaf nu, onderga ik.

We worden verrast door hapjes, twee na elkaar. Een ongelooflijke combinatie van smaak, textuur, kleur en presentatie. Ondergaan is hier weer het gepaste woord, proeven - genieten en vooral nergens anders aan denken dan aan dit heerlijke eten. Even later krijgen we gebakken brood geserveerd met heerlijke olijfolie. Ik begin stilaan door te hebben dat alles hier van eigen bodem komt en dat de meningen die ik online las, geheel terecht zijn. En dat na twee hapjes, een glas wijn en wat brood.

Wat later volgt, is een waaier aan fantastische smaken (denk groene appel en kool, watermeloen en olijfpoeder, krab, nootjes en paddenstoelen, en dan heb ik het nog niet over die tongstrelende desserts...). Verschillende combinaties texturen, kleuren, geuren en presentaties. Tussen de gerechten door heb ik de tijd om even op mijn positieven te komen. En dan verschijnt er telkens opnieuw een gerecht dat "aaah's" en "oooh's" oproept wanneer het voor je neus verschijnt. Vanaf de eerste hap is het stil: puur genieten.

Ik wil zeer graag beschrijven hoe die Chinese Bloemkool, Ravioli, Eend & Aubergine, Pruimen en Vijgen proefden. Maar deze zes ingrediënten zijn de 'basistermen' die hier op het krijtbord (menu) worden geschreven en beschrijven in de verste verte niet wat er allemaal in de gerechten verstopt zit, dat is iets wat je écht zelf moet komen ontdekken.

Misschien is dat net de schoonheid van deze zaak, het ongelooflijke down-to-earth-principe, moleculaire en kunstzinnige, hemelse keuken gebracht en vertaald voor, door en naar de gewone mens toe. Of zoals de ongelooflijk sympathieke 'verteller van een ober' het verwoorde toen ik hem zei dat ik niet veel van wijnen afwist: 'ik vertel alles in mensentaal.'

Ik hoorde, proefde en voelde vooral de taal van één man, die van Davy Schellemans: de bezieler van dit ongelooflijke restaurant. Die al dit moois bedenkt, keer op keer. Hij leerde de kneepjes van het vak in Wulf! en zette die keuken naar zijn eigen hand, vertaalde de kokstaal naar mensentaal. Als dàt zijn doel was, dan is het hem gelukt. Want ik heb me nog nooit zo thuis gevoeld in een klassezaak als die van hem.

Davy, een ongelooflijke proficiat, voor jou en je team. Dit is wat ik noem: de hemel op aarde. En die hemel wil ik met iedereen die ik ken, delen. Tot binnenkort.

Joy Anna Thielemans

Er werd ook een heerlijk filmpje gemaakt van Joy's bezoek aan De Veranda:

 

De Veranda - Davy Schellemans

Guldenvliesstraat 60

2600 Berchem

Leer hier de andere koks kennen van Jong Keukengeweld »

of win een etentje in één van de 39 toprestaurants! »

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: