Peter Van de Veire logt: maandag 05-01-09

Deel
16356_petervandeveire001.jpg
© Gie Knaeps

Omdat je iets moet zeggen tegen de mensen zo 's morgens vroeg. Ze waren wakker, absoluut. Terwijl ze aan het luisteren waren naar MNM hebben ze gelachen, gevloekt op de lange file, meegezongen met de muziek en ons laten weten dat ze het goed vonden. Niet allemaal; dat zou nogal verdacht zijn.

Het is gek om tijdens zo'n eerste uitzending de kranten door te nemen en het MNM-logo, de overleden Lei Clijsters én de bommen in Gaza op 1 voorpagina te zien verschijnen. Op dat moment ben je stiekem heel blij dat je gewoon een radio-nar mag/moet zijn en geen écht belangrijke dingen moet doen.

Let op: die luisteraar is ontzettend belangrijk voor ons. Vandaar dat hij/zij zelf de muziek mag kiezen. En Kings Of Leon én Clouseau én Britney. Een vreemde mix volgens sommigen; een logische volgens mij. Mensen zijn intussen de grenzen voorbij. Hitmuziek is meer geworden dan gestroomlijnde prefab-pop. Er mag al 's een warme hoek af zijn. Na de Eerste Ochtendshow moest ik vooral wennen aan het idee dat er morgen een verse komt. Zo zit radio nu eenmaal in elkaar. 

Ik heb op dit moment geen flauw idee of MNM een succesverhaal wordt. Daar wil ik ook even niet mee bezig zijn. Journalisten, bazen én ministers-president waren alvast verwonderend over ons nieuw kind. Positief verwonderd. De tsunami van kritiek en MNM-bashing ebt weg. Eindelijk kunnen ze écht oordelen. Daarvoor was het vooral duur filosoferen over een radio die nog niemand gehoord had.

De file van dik 400 kilometer vol luisterende automobilisten: we konden ons geen betere start wensen. Dat onze verkeershelicopter daardoor niet mocht opstijgen: dat namen we er graag bij. Die gaat dan gewoon morgen de lucht in. Want dan staan er ook weer gewoon files. 

Iemand vatte het samen: 'het voelde als een goeie kop koffie op maandagmorgen.' Ik hou van mensen die graag koffie drinken op maandagmorgen. Op andere dagen ook trouwens. 

Ik ga straks slapen. In een voorverwarmd bed. En dromen over kaboutervrouwen die mij warme soep met balletjes serveren. Als je om drie uur wakker wordt, om kwart over vier in de studio bent en pas 13 uur later terug de sneeuwfile in kruipt dan overvalt je even (heel even) het gevoel: 'had ik maar een vak geleerd.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: