Red Ed. Het ‘heerlijke lief’ van Onze Vrouw heeft jullie stamcellen nodig, of anders gaat hij dood. (deel 5)

, door (kd)

418
ed 5 flat

Lees deel 1, 'De ontmoeting in Barcelona'
Lees deel 2, 'Het moment waarop hij ziek werd'
Lees deel 3, 'Chemo, en wat er daar bij komt kijken'

Lees deel 4, 'Mentaal is het zwaar'

Doe vandaag iets levensbelangrijks: red Ed, word stamceldonor!

De zware chemo die Ed momenteel krijgt, is geen definitieve oplossing: om van zijn zeldzame ziekte te genezen, heeft hij een stamceltransplantatie nodig. We zijn de afgelopen maanden een meester in het wachten geworden, maar omdat de tijd nu echt wel dringt en de kans om snel een geschikte stamceldonor te vinden slechts 1 op 50.000 is, wil ik iedereen hierbij oproepen zich te laten registreren als stamceldonor. Dat kun je doen door je online te registreren bij één van deze verschillende Belgische donorcentra: http://www.mdpb.be/NL/Register/KandidaatDonor/Donorcentra/

Na deze online registratie krijg je dan een telefoontje van het Rode Kruis, om een afspraak te maken voor een bloedafname. (http://stamceldonor.be/3stappen.php) Want meer dan dat houdt het echt niet in: er doen nog veel misverstanden de ronde dat een pijnlijke beenmergpunctie nodig is om stamceldonor te worden, maar dat klopt niet. Er wordt gewoon een bloedstaal van je afgenomen, waarna je in de wereldwijde databank belandt die de dokters constant screenen op een mogelijke match. Hoe meer mensen zich registreren en effectief bloed gaan geven, hoe groter de kans op een match. En red je er Eds leven niet mee, dan misschien wel dat van iemand anders.

Mocht u nog een extra motivatie nodig hebben om na de registratie effectief bloed te gaan geven: wie tijdens de werkuren bloed laat afnemen, krijgt ter plaatse een doktersbriefje dat bevestigt dat u wettig afwezig bent. Een kwartiertje bloed gaan geven, de rest van de dag op café pintjes drinken! Liefst niet andersom.

Veel mensen willen ons helpen, maar weten niet hoe. Wel, door stamceldonor te worden kun je ons écht helpen. Je zou er ons alleszins weer een beetje meer hoop mee geven. Ed en ik hebben nog te veel onuitgevoerde plannen om na amper twintig maanden al afscheid te moeten nemen.

Merci.

Katrien

Lees de epiloog in Humo van 21-01.

'Red Ed - Word stamceldonor', de Facebook-pagina »

Registreer jezelf als stamceldonor in 3 stappen »

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: