'Keizer van Oostende': het machtsmisbruik van Johan Vande Lanotte

, door (ego)

199
lan

‘Den Baard’ is voor Koen M. het prototype van de machtswellusteling: hij heerst over hoofd- en badstad en voert al wie hem voor de voeten loopt genadeloos aan de vissen.

Per deze week gaat den Baard wellicht voorgoed door het leven als Keizer van Oostende, naar het gelijknamige boek van Wim Van den Eynde en Luc Pauwels. De twee VRT-journalisten maken de satire van Koen M. schrikbarend tastbaar, en ontwarren het spinrag aan intriges en kuiperijen rond Johan Vande Lanotte. Belangenvermenging bij de uitbouw van windmolenparken in de Noordzee, financiële kraters in de boekhouding van de stad Oostende, de processie aan bouwpromotoren die de Oostendse basketbalclub sponsoren in ruil voor politieke goodwill: het passeert allemaal met naam en toenaam de revue. Ja, het zou kunnen ruiken naar een goedkope afrekening in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, straks in het najaar, maar het boek is meticuleus gedocumenteerd. Af en toe iets té 'openbare omroep' wel, de kerk eeuwig in het midden, waardoor het merendeel van de striemende aanklachten veiligheidshalve in vraagvorm wordt geformuleerd. ‘Misschien zijn het retorische vragen,’ grijnst Wim Van den Eynde. Hoog tijd voor de antwoorden.

HUMO Al in het eerste hoofdstuk vragen jullie je af of de dadendrang van Johan Vande Lanotte de morele en deontologische grenzen overschrijdt. Wat is jouw persoonlijke antwoord op die vraag?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: