Het einde van 'Man bijt hond': terugblik op een tijdperk

, door (jm)

30
man

Helemaal verdwijnen doet het niet: de hond volgt zijn baasje naar VT4, om daar tot een wekelijks programma te vervellen. Een afscheid is het dus sowieso, vrijdag: van de VRT én van de dagelijkse format. Uit de gigantische vijver van medewerkers haalde ik zes stemmen om herinneringen op te halen. Jan Eelen bedacht en regisseerde een resem rubrieken. Luc Haekens maakte vijftien jaar lang actuareportages. Christa Eersels was betrokken bij de opstart van 'Man bijt hond' en keerde later terug als eindredacteur. Steve Verhaeghe begon in het tweede seizoen als researcher, werd later reportagemaker en finishte als eindredacteur - hetzelfde parcours dat Elke Neuville van 2004 tot 2011 liep. En Martin Heylen maakte ontroerend reportagewerk in Vlaanderen en andere rare gebieden.

Dit stuk gaat over 'Man bijt hond', maar het had ook over 'Kipkap', 'Zwijgen aan tafel', 'Chips en bier' of 'Het boerke' kunnen gaan: als in 1997 een ploegje van het pas opgerichte Woestijnvis over het allereerste programma van het productiehuis nadenkt, circuleert er een lange lijst met mogelijke namen - de ene al luiziger dan de andere. Het wordt uiteindelijk 'Man bijt hond': een kort programma - aanvankelijk duurt het nooit langer dan een kwartier - dat de brug moet maken tussen 'Het journaal' en de ontspanningsprogramma's later op de avond op Eén.

Dat 'Man bijt hond' een studioprogramma met gasten wordt, staat vast. In een VRT-studio worden enkele proeven opgenomen - onder meer Anja Daems probeert het als presentatrice van het nieuwe programma. Bij de VRT staan ze nog wat argwanend tegenover de nieuwlichters van Woestijnvis. 'De invasie is begonnen,' klinkt het, en echt warm is de ontvangst niet. Voor externen heeft de openbare omroep bijvoorbeeld geen drank in voorraad. En zo komt het dat de 'Man bijt hond'-producers zich in die eerste weken een hernia sjouwen aan frigoboxen vol met drank. Al is dat slechts een detail. Want het echte nieuws zit 'm hierin: de proefprogramma's voldoen niet.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: