Het EK Minigolf - Ballistiek op hoog niveau

, door (jh)

12
minigolf

Een EK voor senioren of vijfenveertigplussers, dat wel, maar niettemin waren er flink wat blinkende medailles te verdienen. Met nog één woordspeling te gaan – wij snappen de ballen van jullie sport – ging Humo op zoek naar de kwintessens van dit ondergewaardeerde openluchtspel.

De Olympische Spelen in Londen zijn één dag voorbij als ze op een warme maandagavond van de Scheldekaaien naar het Antwerpse stadhuis stappen: rijen mannen en vrouwen in korte broek die achter hun nationale vlag en pancarte lopen. De Italianen in hun azuurblauw, Oostenrijk en Zwitserland in het rood, en de Nederlanders met het vanouds lelijke oranje om de lenden. Verder ook: Duitsland, Zweden, Denemarken, Finland, Tsjechië, Portugal en natuurlijk België. Het is een amalgaam van groot en klein, van mager en dik, van grijs en grijzer, maar het meest vallen de zwaargebouwde spelers op, pilaren en dikbuiken in een spanningsveld van dunne T-shirts en witte sokken. Een Oostenrijker beaamt: 'Ja, we zien er niet zo atletisch uit. Ik zie de Belgische omstaanders kijken: welke sport kan dit wel zijn?'

Burgemeester Janssens en schepen van Sport Van Campenhout bieden de deelnemers een speech en een drink aan en zo wordt dit EK officieel geopend. Terwijl iedereen het glas heft, maak ik kennis met de druk fotograferende Pascal De Roeck (55). Hij is de duivel-doet-al van dit EK en hij weet wat voor een passie het minigolfen kan zijn: 'Sommige van die deelnemers zullen weleens over de Meir wandelen of met de Flandria gaan varen, maar voor de meesten valt er niks te citytrippen. Die zullen van Antwerpen alleen maar dit stadhuis en het terrein van de minigolf zien.' Dat zijn de fanatiekelingen, 'bij hen is het geen sport meer, maar een obsessie'. Hij zet zijn handen als kleppen aan z'n ogen: 'Er zijn er zelfs die met hun golfstick gaan slapen!' Secretaris Raymond Leemans (59) is volledig takkoord, hij kent er ook 'die hun ballen meenemen in bad om ze één voor één proper te kunnen wassen'. Pascal herinnert zich ook een toernooi, hij zat op de wc en hij hoorde de toiletganger naast hem tegen één van zijn ballen spreken! 'Manneke, gij gaat uw best doen, of ik steek u in de zak en ge komt er nooit ofte nimmer nog uit!' Ja, dat maakt een mens allemaal mee bij het minigolf, het enige spijtige is dat het zo bergaf gaat met de sport, en hij maakt een gebaar van steil de dieperik in. 'We mankeren de jeugd hè, er komen geen jonge spelers meer bij. Het zijn in België bijna allemaal vijftigers en zestigers: als het zo verder gaat is het binnen tien jaar gedaan met het minigolf in ons land.' En dat hij het hier niet te lang gaat trekken, want morgen moet hij vroeg op om de banen schoon te blazen. Alle stof en bladeren, alles moet eraf voor de dag begint.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: