Christophe Bassons, de man die Armstrong al in 1999 weerwerk bood

, door (jvds)

4
Christophe Bassons
© Imageglobe

Maar de Franse ex-wielrenner Christophe Bassons rook al in 1999 een stinkend potje en schreef dat ook in zijn column in Le Parisien. Zijn carrière was meteen om zeep: 'Iedereen noemde me een klootzak, bedreigde me, reed me in de gracht. Maar ik heb nergens spijt van.'

Christophe wie, vraagt u? Het weze u vergeven: de man stapte in 2001 vroegtijdig uit het profwielrennen, na een carrière van amper zes jaar. Uitgespuwd door nagenoeg het hele wielerpeloton, nadat hij in de Tour van 1999 vraagtekens had geplaatst bij de indrukwekkende ritzege van Lance Armstrong in de Alpenrit naar Sestrière - de Amerikaan legde daar de basis voor zijn eerste eindoverwinning.

Die editie van de Ronde van Frankrijk had de Tour du renouveau moeten worden: een nieuw begin na het dopingschandaal rond de Festina-ploeg in de Tour van '98 - en niet onbelangrijk: Bassons had zélf deel uitgemaakt van die ploeg, maar als enige nooit epo gebruikt, zo bevestigden ex-ploegmaats achteraf. Een jaar later zou hij alweer de pret bederven, deze keer met verstrekkende gevolgen. Hij reed toen in de Tour voor de Franse ploeg La Française des Jeux, en schreef in zijn column in de krant Le Parisien dat de glansprestatie van Armstrong in Sestrière weinig te maken hadden met het zogenaamde 'nieuwe wielrennen'. Qua dopinggebruik was er niks veranderd, stelde hij.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: