Waarin een klein land middelgroot kan zijn: Olivier Rochus slaat terug

Deel
13350_rochus200.jpg
Hij is hét gezicht van de nationale tennisploeg. Vorige week redde hij onze eer en tilde hij ons, samen met zijn grote vriend Kristof Vliegen, weer bij de zestien beste tennislanden. En toch blijft Olivier Rochus (25) bescheiden. Als ik zeg dat hij voor België is wat Roger Federer is voor Zwitserland en Andy Roddick voor Amerika, schudt hij wild zijn hoofd: 'Wat een onzin. Dat zijn echte sterren!' Zoveel eer, daar wil hij niets van weten.

We lopen in de aankomsthal van Zaventem. De Belgische Davis Cup-ploeg is net terug uit Bratislava, en ik merk op dat er ondanks hun sublieme prestatie geen cameraploeg en geen journalist te zien is. Terwijl Tom Boonen, die diezelfde dag zijn WK-trui moest inleveren, waarschijnlijk wel weer op een hoop media-aandacht zal kunnen rekenen. Dan vlammen opeens de ogen van de kleine tennisser en schiet zijn gevoel van trots te voorschijn. Terecht.

OLIVIER ROCHUS « Een schande vind ik het! Op de persconferentie heb ik dat ook gezegd. Wij zijn de nationale ploeg. Vier van ons spelen in de top vijftig. Slovakije is één uur vliegen en een ticket kost hooguit honderd vijftig euro. Maar er was, geloof ik, één Belgische journalist in Bratislava, en zeker vijftig Slovaakse journalisten. We verdienen echt méér voor wat we voor ons land doen, vind ik. Als je ziet hoeveel sms'jes de hele ploeg heeft gekregen van mensen die met tranen in hun ogen voor de televisie zaten!

Op de Australian Open was er ook niemand. De meisjes waren geblesseerd, en dus namen de journalisten niet de moeite om zich te verplaatsen naar een Grand Slam waar wél nog vier of vijf Belgische mannen in de hoofdtabel stonden. Dat zegt alles, hè. Maar dat doet dus wel pijn, dat gebrek aan respect.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: