'Televisiepraktijken sinds 1962': Wim T. Schippers

Deel
13355_WimTSchippers250.jpg
© Stephan Peleman

Een approximatieve dubbelgangster van wijlen de Nederlandse koningin Juliana zit ten paleize spruitjes schoon te maken. 'Dat is nou een karweitje dat ik me door niemand uit handen laat nemen,' zegt ze, 'en weet u wat zo fijn is? De gewone mensen doen het ook.' Het is een klassieke scène uit 'Barend is weer bezig!', een programma van Wim T. Schippers uit 1972. De koningin wordt geïnterviewd door het personage Barend Servet, en zegt aangaande spruitjes ook nog: 'Zal ik u eens wat vertellen? Wij eten geen spruitjes. We gooien ze weg. En als we ze niet weggooien geven we ze aan een kindertehuis. Maar ik heb liever dat u dat niet opschrijft.' Waarna Barend Servet hardop noteert: 'Schrijven wij niet op.'

 

Zesendertig jaar na de feiten moet ik er nog steeds om lachen, ook dankzij de uitvinding van de dvd. Laatst verscheen namelijk 'Wim T.Schippers' Televisiepraktijken sinds 1962' op deze wonderlijke beeld- en geluidsdrager, een verzameling van zowat alle uitmiddelpuntige, gewiekst doldraaiende en uitgekiend chaotische programma's waarmee Wim T. Schippers naam en faam gemaakt heeft: 'We gooien er met de pet naar, maar wél raak,' zei hij destijds over zijn tegen alle gangbare ideeën over televisie indruisende methodiek.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan