'Ann': het testament van een anorexiapatiënte en incestslachtoffer, opgetekend door Kristien Hemmerechts

5
13556_KristienHemmerechtsAn.jpg

Ann G. is een vrouw van 39 met chronische anorexia en een incestverleden. Tien maanden geleden vroeg ze aan Kristien Hemmerechts of die haar lotgevallen op papier wilde zetten. Hemmerechts sprak uitgebreid met haar, putte uit haar talrijke dagboeken, interviewde ook haar familie, en verwerkte alles tot 'Ann', een aangrijpend boek over een vrouw die al dertig jaar vecht tegen haar ziekte en de demonen uit haar verleden. Een dubbelinterview met de schrijfster en haar hoofdpersonage.

Ann G. «Een jaar geleden had ik het plan opgevat om zelfmoord te plegen, ik vond dat ik genoeg had afgezien. Maar ik wou er niet uit stappen zonder een testament achter te laten, een verslag van de vreselijke dingen die mij waren overkomen. Ik wou mijn leven afsluiten, en mijn levensverhaal neerschrijven was voor mij de sleutel in het slot.

»Ik schrijf zelf heel graag, ik houd al mijn hele leven dagboeken bij, maar ik wist dat ik deze opdracht nooit alléén tot een goed einde zou kunnen brengen: daar had ik de moed niet voor. Dus heb ik contact opgenomen met Kristien. Ik ben al jaren een fan van haar boeken, en ik dacht: als iemand mijn verhaal kan neerschrijven, is zij het. Dus heb ik haar vorig jaar in maart een e-mail gestuurd.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: