Politiestaat 2.0: Naomi Klein in de stad met de 2 miljoen bewakingscamera's

Deel
13564_naomiklein_china_250.jpg

En nu, zegt Naomi Klein - schrijfster van boeken als 'No Logo' en 'The Shock Doctrine' - nu is het model klaar voor de export: binnenkort op een straathoek near you!

Dertig jaar geleden bestond Shenzhen nog niet. Waar zich nu een stad van 12,4 miljoen mensen uitstrekt, lag toen een lint van vissersdorpjes en collectief bebouwde rijstvelden, een plek van aarden wegjes met diepe voren en traditionele tempels. Tot de Communistische Partij het plaatsje vanwege zijn unieke ligging - vlak bij de haven van Hongkong - uitriep tot China's eerste 'Speciale Economische Zone', waar het kapitalisme op proef zou worden toegelaten. Het echte China zou zo zijn socialistische ziel behouden, terwijl het toch zou kunnen profiteren van de jobs en de centen van de privésector.

Het resultaat: een stad van pure commercie, onverdund door geschiedenis of cultuur - een soort kapitalisme op crack. Investeerders kwamen zich in zulke dichte drommen melden dat het Shenzhen-experiment de omliggende Pearl River Delta en vér daarbuiten opslokte. Er zijn nu pakweg 10.000 fabrieken neergepoot, en de kans is reëel dat minstens de helft van uw bezittingen daar het levenslicht zag: uw iPod, laptop, sportschoenen, flatscreen, gsm, jeansbroek, printer, bureaustoel, misschien zelfs uw auto.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: