Hé: nieuws over de zaak-Ye!

Deel
13570_ZheyunYe200.jpg

Dinsdag 5 februari 2006 was de zwartste aller zwarte dagen in het leven van Stéphane Pauwels - Waals voetbaldier, voormalig technisch directeur van La Louvière, analist voor 'Studio 1' op de RTBf en scout voor de Franse topclub AS Monaco. Die avond, nu precies twee jaar geleden, zapte hij naar de VRT voor de 'Panorama'-reportage 'Tackle van de maffia', over de activiteiten van de Chinese gokmaffia in het Belgisch voetbal. Een uur later was hij een bandiet; de man die onder één hoedje speelde met Zheyun Ye en Pietro Allatta en duizenden en duizenden euro's verdiende met het fiksen van matchen. Wat volgde was een lang proces-zonder-eind tegen de makers van de reportage, journalisten Chris Van den Abbeele en Tom Van de Weghe, en een al even lange lijdensweg van bedreigingen en zwartmakerij.

De storm is een beetje gaan liggen, maar niet in het hoofd van Pauwels: hij heeft een boek klaar over zijn haast traumatische ervaringen, 'Pauwels brise le silence'.

Stéphane Pauwels «De dagen voor de reportage draaide de propagandamachine van de VRT al op volle toeren. Er kwam een uitzending over het gokschandaal waarin niets verzwegen zou worden: wie eraan meedeed, hoe het spelletje werkte, welke matchen verkocht waren. Dus ging ik voor de televisie zitten, zeker omdat Michel D'hooghe, de voorzitter van Club Brugge, me de dag voordien gezegd had dat ik absoluut moest kijken, dat er een bom zou ontploffen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: