De Leterme-fobie: 'waarom zijn de Walen zo bang van de formateur?

Deel
13591_leterme200.jpg

Na een reeks vrolijke uitschuivers kampt Yves Leterme meer dan ooit met een knoert van een imagoprobleem in het zuiden. Veel Walen vinden hem een flamingantische, respectloze versie van Guust Flater. Laurette Onkelinx noemde hem vorig jaar zelfs 'een gevaarlijk man'. Met 800.000 Vlaamse stemmen is de toekomstige Belgische premier zélf een symbool van nationale verdeeldheid geworden. Hoe kon de perfect tweetalige zoon van een Vlaamse moeder en een Waalse vader uitgroeien tot l'homme qui fait peur? Luckas Vander Taelen, Marc Moulin en Philippe Dutilleul hanteren het scalpel.

De meeste franstaligen maakten voor het eerst kennis met Yves Leterme toen hij op de boekvoorstelling van Wilfried Martens' memoires kipkap maakte van de Brusselse regering en Laurette Onkelinx de Vlaamse minister-president 'un homme dangereux' noemde. In de Franse krant Libération zei hij een paar maanden later dat 'de franstaligen kennelijk intellectueel niet in staat zijn om Nederlands te leren': voor de Walen was het een bom, voor Leterme slecht begrepen ironie. Excuses kwamen nooit.

Na een aantal interviews waarin hij het belang van België relativeerde en een verkiezingsoverwinning die gevierd werd met leeuwenvlaggen, zong formateur Leterme op de nationale feestdag de Marseillaise in plaats van de Brabançonne. Excuses kwamen alleen in het Nederlands, en Leterme dreigde: 'Wie mij schade wil toebrengen, zal vroeg of laat de gevolgen voelen.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: