De complotten van 9/11: de helft van de Amerikanen gelooft niet meer in de officiële versie

6
13635_wtc250.jpg
Nog voor het vuur in de WTC-torens was geblust circuleerden op het internet al de eerste complottheorieën: de Amerikaanse regering zat zélf achter de aanslagen, de officiële uitleg hield geen steek.

Wist u dat er vlak na de aanslagen op Ground Zero een haast smetteloze reispas werd teruggevonden van een van de kapers? Lijken waren verpulverd en gigantische hoeveelheden staal gesmolten, maar dat ene papiertje had de extreme hitte overleefd. Wist u dat de snelheid waarmee de WTC-torens instortten volgens experts wijst op een gecontroleerde, door explosieven op gang gebrachte sloop? Wist u dat verschillende getuigen, onder wie brandweerlui, na de vliegtuigcrash in de WTC-torens meerdere explosies hoorden? Wist u dat er, twee blokken verder dan de Twin Towers, ook een derde gebouw van het World Trade Center is ingestort, zonder dat er een vliegtuig was ingevlogen? Wist u dat het toestel dat in het Pentagon vloog een gat sloeg van 5,5 meter doorsnede - en dus nooit een Boeing 757 met een spanwijdte van 38 meter kan zijn geweest?

Met zulke vragen proberen aanhangers van de complottheorie de versie van de Amerikaanse overheid over 9/11 onderuit te halen. En daar slagen ze blijkbaar ook in: volgens opiniepeilingen gelooft bijna de helft van de Amerikanen inmiddels al niet meer in de officiële lezing van de gebeurtenissen.

'Terzake Zomer' brengt deze week twee reportages over het '9/11-complot'. De eerste is een samenvatting van de internetfilm 'Loose Change 2', een 81 minuten durende documentaire van de 22-jarige Amerikaan Dylan Avery, die de complottheorieën die op het net circuleren bundelt. Avery zelf deed geen onderzoek en ondervroeg geen getuigen, maar putte rijkelijk uit verklaringen van ooggetuigen in de media, uit officiële overheidsdocumenten en nieuwsverslagen van CNN, Fox News, Associated Press, Reuters... én zette er een aanstekelijke elektronische beat onder. Het werd een gigantisch succes. Met meer dan 20.000 hits per dag is 'Loose Change 2' een van de meest bekeken films op het internet (gratis te downloaden op www.loosechange911.com).

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: