De val van een topvoetballer: Andy van der Meijde

, door (jvds)

5
andy van der meijde
© Jelle Vermeersch

In zijn autobiografie 'Geen genade' spaart de voormalige topper zichzelf niet: 'Ik heb mijn carrière letterlijk verneukt'.

In zijn boek vertelt Van der Meijde openhartig over het bijwijlen decadente leven van een topvoetballer. Bij het Italiaanse Internazionale kon hij zijn onstuitbare libido op elk moment van de dag botvieren en bij Everton kwamen er behalve drank ook nog slaappillen en cocaïne bij. Als je 45.000 euro netto per week verdient, is geld nooit een probleem, en Van der Meijde verliest gaandeweg de controle. Door blessures komt hij nauwelijks nog aan spelen toe en als hij verliefd wordt op een stripteaseuse, kost hem dat zijn huwelijk. Zijn levensstijl brengt hem alsmaar dichter bij de rand van de afgrond: 'Ik kon nog net aan de noodrem trekken, anders was ik er niet meer geweest.'

Het verhaal van Van der Meijde begint in Arnhem. Hij groeide op in een achterbuurt met een gokverslaafde vader die zijn moeder tot wanhoop dreef. 'Ik ben gehard op de straat. Thuis hadden we nooit geld, want mijn vader verspeelde alles. Dan ging ik lege flessen verzamelen en naar de supermarkt brengen om met het statiegeld toch brood en beleg te kunnen kopen. Mijn jeugd was heel heftig, voetbal de enige uitweg.' Hij vertelt het stilletjes, en geeft een bedeesde indruk. Zijn tatoeages en ietwat ruige voorkomen verwijzen naar de littekens uit het verleden, maar gelukkig ontdooit hij snel.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: