Zwarte bladzijden in Humo: Prozac-goeroe Peter Kramer over de sluipmoordenaar genaamd depressie

Deel
13738_depri200.jpg

Depressie is méér dan een melancholische bui die te verhelpen valt met een goed gesprek op sofa van de therapeut. Depressie, zo heeft recent onderzoek uitgewezen, richt tastbare fysieke schade aan in de hersenen en veroorzaakt allerlei andere kwalen, van hartaanvallen tot botontkalking. Depressie veroorzaakt meer ravage dan kanker of aids en kost de economie fortuinen: in de Verenigde Staten alleen al wordt de schade geraamd op veertig miljard dollar per jaar.

PETER KRAMER « Zonder dat we het goed beseffen, worden we getroffen door een pandemie die tien tot vijftien procent van de wereldbevolking treft, in alle sociale klassen en alle leeftijdsgroepen. De vraag is: reageren we wel doeltreffend? Ik denk van niet.

Dat depressie de meest schadelijke ziekte ter wereld is, heb ik niet zelf verzonnen: dat haal ik uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het gaat om de meest omvangrijke gezondheidsstudie die ooit op touw gezet is, in tientallen rijke én arme landen. En wat blijkt? Als je het uitdrukt in het aantal nuttige levensdagen dat mensen eraan verliezen, valt depressie alleen te vergelijken met diarree, een aandoening die in de derde wereld schrikbarend veel kinderen doodt. En als je alleen kijkt naar volwassenen, heeft geen énkele ziekte zoveel impact. "

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: