Na de moorden: 0110, het concert voor een verdraagzaam Antwerpen

Deel
13787_barman200.jpg

Op papier lijkt het allemaal fantastisch, zo'n 'wereldtournee', maar soms heeft Tom Barman het afgelopen jaar toch op de tanden moeten bijten. Toen de dEUS-frontman van de 28 betalende fans in Detroit wilde weten of hun stad nu met de klemtoon op de eerste dan wel de tweede lettergreep werd uitgesproken, kreeg hij een lesje in nederigheid: ''Zegt maar Antwááárpe,' riep er iemand vanuit de zaal.' Hoog tijd voor een gesprek over de stad die hem tot aan de andere kant van de plas blijft achtervolgen.

Voor het overige had dEUS na de release van 'Pocket Revolution' weinig reden tot klagen: in de grote Amerikaanse steden zaten de zalen wél vol, en vorige week speelden Barman en co. niet alleen op het Deense Roskilde-festival, maar mochten ze ook de Werchter-wei als headliner de nacht inzingen. 'En in Wenen speelden we twee weken geleden vlak voor de zwaarste rockers van het moment: Queens Of The Stone Age, Motörhead en Metallica,' vertelt Barman enthousiast, terwijl we naar een terrasje in een zijstraat van de Keyserlei wandelen. Zijn appartement zijn we ontvlucht: 'Ik heb alleen maar melk en Red Bull in huis.'

Maar de kers op de taart wordt het concert in eigen stad op 1 oktober, precies één week voor de gemeenteraadsverkiezingen. Barman zit een beetje verveeld met de interviews die hij over 0110 moet geven: 'Ik besef dat iemand het gezicht moet zijn van deze actie, maar met een personencultus is niemand gediend. Heel veel mensen werken hieraan samen.' Niet alleen dEUS zal die dag concerteren: tientallen artiesten klimmen gratis op het podium om een feestje voor verdraagzaamheid te bouwen, ook in Gent en Brussel. Niets te vroeg, lijkt het: we spreken de dEUS-zanger een paar dagen nadat op lijn 23 een passagier de dood is ingestampt.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: