Saint Amour: schrijvers over hun wondermiddelen tegen liefdesverdriet

1
13827_verdriet200.jpg

Gerrit Komrij: 'Kip eten'

Gerrit Komrij, Neerlands voormalige Dichter des Vaderlands, heeft in tientallen sonnetten de liefde en haar lagen en listen bezongen, onder meer in 'Stille Liefde': 'Ik voel - als ik een blik op je mag werpen - / Geen vlinders in mijn buik maar haaientanden / En tor en wesp en kever doen een scherpe, / Massieve aanval op mijn ingewanden.'

HUMO En Slauerhoff dichtte: 'Arm hartje, klaag maar: De liefde is eindeloos wreed. Je krijgt haar niet en haat ze/Of je krijgt haar wel en gaat ze/Toch later weer weg en verlaat ze/Het hartje dat haar beminde. Nooit komt er een einde aan het leed.'

GERRIT KOMRIJ « Ik zou de woorden 'arm hartje' niet over mijn lippen krijgen, laat staan dat ik zo'n arm hartje zou toespreken. Maar een verschrikkelijke cirkelgang is het voor mij wel: ik mag niemand zonder er meteen verliefd op te worden, en ik mag iedereen die zich zonder al te hinderlijke hoektanden, hamertenen of misvormingen aan mij voordoet. Mensen op wie je niet verliefd bent, zijn niet de moeite waard om te kennen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan