Jonge Leeuwen: Adriaan Le Compte (25), de zoon van wijlen dokter Le Compte

Deel
13836_AdriaanLeCompteSP.jpg

Op 3 januari verloor ons land zijn bekendste en meest controversiële arts. Herman Le Compte was 78 en een fenomeen. Begin jaren zeventig raakte de mediagenieke geriater verwikkeld in een bitter conflict met de Orde der Geneesheren. Nadat hij in een interview had beweerd dat hij door dagelijks vitamine C te slikken wel duizend jaar kon worden, werd hij levenslang geschorst. Toen hij weigerde zich daarbij neer te leggen, vloog hij zelfs in de gevangenis. Pas twintig jaar later kreeg hij (deels) gelijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en kon hij zijn beroep weer legaal uitoefenen.

Acht jaar geleden ging Le Compte na een zware malaria-aanval definitief met pensioen. Sindsdien leefde hij met zijn vrouw, beeldhouwster Begga D'Haese, als een kluizenaar in zijn riante villa in Knokke. Alleen zijn tien kinderen en zijn kleinkinderen wilde hij nog zien. Zijn jongste zoon Adriaan, een Congolese vondeling die hij en zijn vrouw hadden geadopteerd toen-ie zes maanden oud was, was zijn oogappel: in interviews liet de  dokter zelden de kans liggen om de loftrompet te steken over 'ons Adriaantje'. Vandaag zijn de  rollen omgekeerd: Humo sprak met Adriaan Le Compte over de dood van zijn vader.

HUMO Amper twee weken voor je vaders dood zei je moeder in een interview dat alles goed met hem ging: 'Eindelijk heeft hij tijd om van het leven te genieten.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: