Tot ze het doorhebben, natuurlijk: Harvard-professor Daniel Gilbert over de wetenschap van het geluk

Deel
13899_geluk600.jpg
U heeft zich krom gewerkt om een herenhuis, een monovolume en een strakke designkeuken te kunnen betalen. U heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen om de man/vrouw van uw dromen aan de haak te slaan en samen 1,6 volmaakte kinderen op de wereld te zetten. U heeft uw zaakjes, kortom, goed voor elkaar. En toch. Op onbewaakte momenten moet u toegeven: het is allemaal niet wat u ervan verwacht had. Sterker nog, u voelt zich lichtjes ongelukkig.

Treur niet: het is niet uw schuld, maar die van uw hersenen, die u constant onwaarheden influisteren en u keer op keer uw eigen ongeluk in leiden. Tenminste, dat zegt Daniel Gilbert, professor psychologie aan de universiteit van Harvard en auteur van het boek 'Stuiten op geluk - Hoe geluk gevonden kan worden' (Uitgeverij Bert Bakker).

Een bijzonder druilerige donderdagmiddag in Cambridge, op een boogscheut van Boston. We hebben rendez-vous op de statige Harvard-campus, waar de diploma's net zijn uitgereikt. Honderden studenten in toga vallen hun ontroerde ouders in de armen. Veertien hoog in William James Hall, Harvards hoogste gebouw, zit Daniel Gilbert, een van de weinige proffen in de geschiedenis van de gerenommeerde universiteit die nooit hun middelbare school hebben afgemaakt. Ondanks de academische hoogdag is hij in korte broek. Bovendien is hij onze afspraak glad vergeten.

'Van waar in Nederland was je precies afkomstig?', wil Gilbert weten wanneer de agendaproblemen zijn uitgeklaard. 'Antwerp? Geweldig! Ik ben gék op Nederland.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: