Enquête: hoe verdraagzaam is de jeugd?

Deel
13998_verdraag_enquete200.jpg

De onderzoekers van het departement Politieke Wetenschappen peilden bij 3.420 Nederlandstaligen en 2.792 Franstaligen naar hun politieke voorkeur, hun sociaal engagement en hun houding tegenover andere etnische bevolkingsgroepen. Uit de enquête blijkt dat ongeveer veertig procent van de zestienjarige (blanke) Belgen er vrij onverdraagzame ideeën op nahoudt. Een kwart van de Vlaamse jongeren zou stemmen voor het Vlaams Belang; van de Franstalige jongeren zou een minderheid van 5 procent voor het Front National stemmen. Tien procent van de jongeren komt er gewoon openlijk voor uit racistisch te zijn. En veertig procent van de zestienjarigen vindt dat België door de aanwezigheid van migranten een slechtere plek is geworden om te wonen. Zouden die cijfers de nachtrust verstoren van de leider van het onderzoek, professor Marc Hooghe, hoofddocent van de politieke wetenschappen in de K.U.Leuven?

MARC HOOGHE « We moeten er geen doekjes om winden: de grootste partij bij onze zestienjarigen is het Vlaams Belang - net als bij de volwassenen trouwens. Jongeren stemmen over de hele lijn bijna hetzelfde als de ouderen. Heel fascinerend, want vijftien jaar geleden zagen we nog een enorm verschil. Tegenwoordig bestaat er geen generatieconflict meer: de jeugd houdt er qua politieke voorkeur, racisme en vertrouwen in de instellingen dezelfde ideeën op na als hun ouders.»

HUMO Het Vlaams Belang slaat veel beter aan bij jongens dan bij meisjes: 32 procent van de jongens zegt dat ze voor het VB zouden stemmen, tegenover 17 procent bij de meisjes.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: