Het definitieve dermatologendebat (1): hoe staat het met de strijd tegen de rimpels?

2
14027_dermatologendebatart.jpg
'Je komt juist op tijd,' zegt dokter Ilan Karavani, 'ik ga net mijn vis begraven.' Dokter Karavani is een internationaal gerenommeerde dermatoloog. Is er een televisieomroepster of BV die er opmerkelijke jong en rimpelloos blijft uitzien, dan is de kans groot dat ie al eens in Karavani's twintig man tellende kliniek is gepasseerd. In een stuk over de strijd tegen huidveroudering kon hij dus niet ontbreken. Maar het belooft een ongewoon gesprek te worden. 'Die vis,' zegt hij als we in zijn tuin staan en hij me het overleden exemplaar toont dat net uit zijn vijver is gevist, 'heeft zich overeten.' De vissenhuid ziet er inderdaad uit alsof ie gebarsten is. 'Een mooie illustratie,' zegt hij, 'van wat ik je ga vertellen. Een dode vis is niet zo mooi als een levende. Schoonheid en gezondheid gaan hand in hand.'

Terwijl ik van mijn eerste verbazing probeer te bekomen perst hij een glas worstelsap - zijn ontbijt - en dan pakt hij het blad van Touring Wegenhulp, bladert naar de juiste bladzijde en wijst op de kop van een stuk: 'Gezond eten, veel bewegen, een positieve kijk en leef langer'. 'Dat is wel een juiste conclusie,' zegt hij, 'maar hoe zit het nu precies in elkaar? Dat staat nooit ergens.' Hij neemt vellen papier, drie gekleurde stiften, begint schema's te tekenen en barst los.

ILAN KARAVANI « Kijk, de conditie van een huidcel staat niet los van de conditie van de cellen in de rest van je lichaam - van pakweg een levercel of een longcel. Het enige verschil is dat de huid aan de buitenkant ligt en we onze schoonheid en veroudering daaraan afmeten. Als onze lever aan de buitenkant zat, zouden heel veel mensen ook plastische chirurgie aan hun lever willen, snap je? Schoonheid en algemene gezondheid gaan hand in hand, en het begint bij de gezondheid van je cellen. En die hangt niet alleen af van wat je eet maar ook van hoe je leeft, wie je vrienden zijn en waar je je allemaal mee bezighoudt.»

HUMO Euh?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: