Karel De Gucht en Fortis: Humo zet de puntjes op de i

Deel
14077_deguchtparlement.jpg
© Belga

Wat voorafging

Op 8 oktober kreeg Humo via een anonieme bron een deel van de informatie in handen die later tot een klacht bij de CBFA zou leiden. Gedurende drieënhalve week heeft de redactie die informatie met alle normale journalistieke middelen gecontroleerd. Die middelen zijn uiteraard beperkt (journalisten zijn geen onderzoeksrechters, zoals de minister terecht opmerkte), maar uiteindelijk kwamen we toch achter de identiteit van de anonieme bron. Uit zorgvuldig onderzoek bleek dat die bron betrouwbaar en geloofwaardig is én kan weten wat er zowel bij Fortis Berlare als op de hoofdzetel van Fortis in Brussel gebeurde. Humo heeft die informatie niet onmiddellijk gepubliceerd, omdat het verhaal uit slechts één (weliswaar geloofwaardige) bron kwam.

In de weken daarna kwam nog meer gedetailleerde informatie vrij, zowel van de oorspronkelijke bron als via andere, door Humo zelf aangeboorde kanalen. Op donderdag 30 oktober kreeg de redactie een kopie van een formele klacht bij de CBFA. Die puur feitelijke informatie - er is een formele klacht ingediend tegen een minister in functie - níét publiceren: dat zou pas lichtzinnig zijn geweest. Humo beschuldigt noch veroordeelt minister De Gucht, maar meldt een nieuwsfeit.

Woord - wederwoord

Maar er is meer. De minister was de hele tijd perfect op de hoogte van de informatie waarover de redactie beschikte, simpelweg omdat wij hem die informatie altijd keurig en op tijd hadden voorgelegd. In totaal zijn er vijf gesprekken geweest met de minister. Eén op 16 oktober, drie op 17 oktober en nog één op 31 oktober. Wat opviel is dat de minister bij elk gesprek zijn repliek bijstelde.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan