Begeleiders van jongeren in armoede

, door (jm)

386
armoede

Experts over de obstakels

Marjolijn Lemahieu «‘Werk is een uitweg uit de armoede’ – en dat klopt, natuurlijk. Maar dan moet het wel voor iedereen mogelijk zijn om te werken, en dat is het op dit moment voor een grote groep mensen níét. Omdat er bij uitzendkantoren vooral vacatures zijn voor hooggeschoolden, bijvoorbeeld. En omdat voor andere jobs de voorwaarden meestal zeer hoog liggen. Er worden diploma’s gevraagd – maar doorgaans komen onze jongeren uit het bijzonder onderwijs. Ervaring is een vereiste – maar vaak krijgen ze de kans niet die op te doen. Een rijbewijs is noodzakelijk – maar dat kost dikwijls te veel.»

Lene Keersmaekers «Het vervelende aan uitzendwerk is dat je geen duidelijke vooruitzichten hebt, nooit iets kunt plannen. Je weet op maandag niet of je woensdag of donderdag zal kunnen werken. Die voortdurende onzekerheid zorgt voor stress, die boven op de andere problemen komt. Het is ook moeilijk om uit de vicieuze cirkel van tijdelijke jobs te raken. Want hoe vul je je cv? Als er één week hier, twee weken daar en nog een paar dagen ginds op staat, reageren werkgevers vaak argwanend.»

Sofie Devocht «Valse beloften zijn ook schering en inslag: jongeren worden ergens op proef aangenomen, of tijdelijk aangeworven tijdens piekperiodes – in een patéfabriek tijdens de kerstperiode, bijvoorbeeld. Er wordt hun voorgespiegeld dat ze uitzicht hebben op méér, waarop die jongeren hun uiterste best doen en zich soms echt kapotwerken. Waarna blijkt dat er van dat méér helemaal geen sprake is, en ze weer terug bij af zijn. »Ik herinner me een jongen die ergens aan de slag kon als magazijnier. Die draaide avondshifts, dubbele shifts, deed nog extra klusjes voor de baas – allemaal om te bewijzen dat zijn engagement groot was. En vervolgens werd hij zonder pardon aan de deur gezet. Als je dat een paar keer meemaakt, werkt dat zeer ontmoedigend.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: