Schilder Dirk Eelen zet de Syrische gruwel in de verf

, door (kt)

4
syrie
© Dirk Eelen

Ze grepen Eelen zozeer aan dat hij er stills uit distilleerde en ze vervolgens in olieverf zette. En hij bleef kijken, ook toen de geweldloze revolutie ontspoorde tot het conflict dat we nu kennen – zestigduizend doden, een veelvoud aan gewonden en gruwel die zich nauwelijks nog in woorden laat vatten. Van 7 tot 10 februari is zijn schilderijenreeks ‘Syria – As Seen On YouTube’ te bekijken in Anderlecht.

De houtkachel in Eelens atelier in Oud-Heverlee kermt; de vrieskou van kort geleden is een te duchten tegenstander. Terwijl de verf op zijn allernieuwste schilderij opdroogt, gooi ik er de openingsvraag tegenaan: wat heeft Eelen precies met Syrië?

Dirk Eelen «Dik tien jaar geleden heb ik een grote rondreis gemaakt in het Midden-Oosten. Het plan was: een tour rond de hele Middellandse Zee, van Turkije tot in Marokko. De eerste vier haltes – Turkije, Syrië, Libanon en Egypte – hebben we gehaald, maar we zijn gestrand op de grens met Libië: we mochten er niet in. We hebben nog snel een omweg gemaakt via Israël en zijn dan maar huiswaarts gekeerd.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: