De 7 Hoofdzonden volgens Pieter Aspe

, door (diederik van den abe)

Deel
16029_aspe186.jpg
© Stephan Peleman

Een mens zou voor minder in de Duvel vliegen - zeker als je 's lands bekendste Duvel-drinker bent en ook het hoofdpersonage uit je boeken (en de tv-reeks 'Aspe'), adjunct-commissaris Van In, zowat op dat drankje overleeft. Maar wat blijkt wanneer wij de succesvolle auteur in zijn Blankenbergse loft feliciteren met zijn uitzonderlijke verkoopcijfers en hem een sixpack van zijn geliefde hooggegiste bier cadeau doen? Hij drinkt geen Duvel meer! Na 35 jaar (en een slordige 100.000 Duvels) is hij overgeschakeld op wijn. Er zijn geen zekerheden meer! Gelukkig zijn er nog de 7 Hoofdzonden.

Hoogmoed

PIETER ASPE «Boeken die in België of Nederland worden uitgegeven, verkopen gemiddeld minder dan duizend exemplaren. Ik ben dan ook heel trots op wat ik bereikt heb. Maar daarom kijk ik nog niet neer op mensen die minder succes hebben.

»Het valt me op dat het altijd de mindere goden zijn die naast hun schoenen lopen en kapsones hebben. Echt succesvolle mensen blijven gewoonlijk bescheiden, omdat ze beseffen hoe relatief het allemaal is: het kan morgen gedaan zijn. Tweederangsfiguren denken meteen dat ze het gemáákt hebben en putten hun hele bestaansreden uit dat kleine beetje bijval. Ze denken dat ze speciaal zijn, en ze gaan zich ook zo gedragen. Maar het zijn en blijven losers.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: