Monsterproces: wie is Josef Fritzl echt?

, door (ab)

Deel
17008_josef-fritzl-monsterproces.jpg
© Reporters

Elisabeth Fritzl deed er alles aan om het leven in de kelder zo normaal mogelijk te laten verlopen. 's Morgens stond ze op met haar kinderen, ze zorgde dat ze zich wasten en aankleedden, ze ontbeten samen, en dan leerde ze hen lezen, schrijven en rekenen - met wat ze zich zelf nog van haar schooltijd herinnerde. Daarna maakte ze iets klaar voor de lunch. Tegen die tijd waren de kelderbewoners al zo uitgeput en futloos door het permanente zuurstofgebrek, dat ze een paar uur op bed moesten gaan liggen. Ze kwamen pas overeind als ze het geritsel van plastic zakken hoorden in de gang, een teken dat Josef Fritzl - de kinderen noemden hem opa - in aantocht was, om zijn tweede familie in de kelder te bevoorraden.

Volgende week zullen de ogen van de wereld gericht zijn op het kleine Oostenrijkse stadje St. Pölten, zo'n zestig kilometer van Wenen. Daar begint op maandag 16 maart het proces tegen Josef Fritzl, de incestvader uit Amstetten die zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang opgesloten hield in een kelder, haar als seksslavin gebruikte en zeven kinderen bij haar verwekte. Meer dan 150 internationale televisiestations en een veelvoud aan buitenlandse journalisten zullen neerstrijken in het stadje, waar alle hotelkamers, terrassen en balkons al maanden geleden werden verhuurd om het proces over de Oostenrijkse misdaad van de eeuw - 'das Jahrhunderdverbrechen' - te verslaan.

De aanklacht is inderdaad indrukwekkend: Fritzl staat terecht voor moord door verwaarlozing, slavernij, seksueel misbruik, incest, vrijheidsberoving en mishandeling. Heel Oostenrijk gaat ervan uit dat hij levenslang krijgt.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: