De 7 Hoofdzonden van de babyboomgeneratie: 'Onkuisheid'

, door (th)

20
babyboom

Mocht u de definitie in de inleiding te lang of te vergezocht vinden, de babyboomers vallen ook in twee woorden samen te vatten: seks en drugs. Ze deden in de afdeling lichamelijke genoegens tal van ontdekkingen en deelden die vervolgens gretig met iedereen. Vrije liefde boven, aids bestond nog niet – er was alleen de angst kleinburgerlijk te zijn.

Onkuisheid

Marleen Temmerman «We hebben hard gevochten om seks bespreekbaar te maken op scholen en om contraceptie beschikbaar te maken. We hebben nog condooms over de grens gesmokkeld. Toen ik in de jaren tachtig bijsprong in een katholiek ziekenhuis, was het daar verboden sterilisaties uit te voeren. En contraceptie was er taboe – spiraaltjes konden bijvoorbeeld niet. »Ik ben nog voor de rechtbank verschenen omdat we aan de VUB abortussen uitvoerden. Eén zaak is me altijd bijgebleven, rond een zwanger meisje van veertien. ‘De maagd Maria was precies even oud toen ze Jezus kreeg,’ zei de rechter. Het feit dat we ons zoiets nog nauwelijks kunnen voorstellen, is een goede zaak.»

Mark Elchardus «Eén ding moeten we die babyboomers toch nageven: ze hebben seks verlost van dat verstikkende schuldgevoel. Mensen hebben geleerd meer van het leven te genieten, maar tegelijk denk ik dat ze conventioneler zijn gebleven dan we nu willen geloven. De ontrouw zal zeker zijn toegenomen, dat wel, al was het maar omdat er in de jaren zeventig en tachtig zoveel vrouwen op de werkvloer verschenen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: