Humo in de verkeerscursus 'Rijden onder invloed'

, door (sso)

6
dronken rijden
© Kamagurka

In 2012 volgden 484 Belgen de cursus rijden onder invloed. De meesten zijn door de politierechter veroordeeld na het veroorzaken van een ongeval in dronken toestand en kregen een probatievoorwaarde opgelegd. Vreselijk woord, maar het bekent vooral dat de cursisten geluk hebben gehad: zitten ze de cursus netjes uit, dan wordt hun straf doorgaans met de helft verminderd. Tenzij ze de komende vijf jaar voor dezelfde feiten opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in zo'n cursus? Volstaat het om aanwezig zijn en te beloven dat je nooit meer geïntoxiceerd achter het stuur zal kruipen? Allerminst, zo stelde Humo vast: de leergang duurt twintig uur en is gespreid over vier dagen, waaronder een volledige zaterdag. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, dat de cursus organiseert, verwacht actieve betrokkenheid. Wie deelneemt, moet bereid zijn na te denken over zijn rijgedrag en dat in groep te bespreken.

Als deelnemer Patrick gevraagd wordt een avondje uit met drank te reconstrueren, duurt het even voor hij antwoordt: de 42-jarige dakwerker drinkt niet meer. Gestopt nadat hij onlangs voor de vijfde keer voor de rechter moest verschijnen na een ongeval. Elke keer was er alcohol mee gemoeid. 'De laatste keer ben ik tegen een lantaarnpaal geknald. Wist je dat zo'n paal 4.200 euro per stuk kost?' Ook vervelend: Patrick had op dat moment geen rijbewijs op zak. Dat had de rechter afgenomen na zijn vierde veroordeling.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: