De milieuramp die niemand zag aankomen: hoe plastic onze planeet vergiftigt

, door (svb)

1
17686_plastic.jpg

Over die giftige en almaar uitdijende 'Plastic Soep' heeft de Nederlandse journaliste Jesse Goossens een alarmerend boek geschreven.

Jesse Goossens «Voor ik aan 'Plastic Soep' begon, dacht ik: 'Er drijft een hoop plastic in de Stille Oceaan, dat hoort niet, dus zoeken we even uit hoe we die troep kunnen opruimen.' In Hawaï zijn er plaatsen waar je denkt over het water te kunnen lopen: zo veel rommel drijft er. En waar je ook vaart op de Stille Oceaan - ook al is het duizend zeemijl van de kust - overal zie je plastic.

Ik zag de oplossing al helemaal voor me: opruimboten die het plastic van het water scheppen en het aan boord meteen recycleren. Het kon, dat had ik al uitgezocht. Mààr! Dat drijvend plastic is het topje van de ijsberg. Amper vier procent van het plastic in zee dobbert rond, de rest ligt op de bodem of dwarrelt in het water. Plastic verdwijnt namelijk niet: het breekt af in almaar kleinere deeltjes. Toen ik voor het eerst een staal van het vervuilde water in de Stille Oceaan zag, viel ik steil achterover. Het is écht een soep, boordevol kleine flardjes beigeachtig spul.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: