Luc Deleu over de dopingprocessen van Frank Vandenbroucke

, door (ab)

53
VDB
© Koen Bauters

Woensdagochtend, 27 februari 2002. Op de E17 richting Frankrijk wordt een auto met Poolse nummerplaten aan de kant gezet door de verkeerspolitie. De auto reed te snel en is niet verzekerd. Het is de auto van Bernard Sainz, de omstreden Franse wielerverzorger met de bijnaam dokter Mabuse. In de koffer van zijn auto liggen dozen medicatie en flacons met onbekende inhoud. De man verklaart dat hij die nacht is blijven logeren bij Frank Vandenbroucke en dat hij hem ook producten heeft gegeven.

Luttele uren later valt de politie met veel machtsvertoon binnen in de villa van VDB in Lebbeke. Alleen zijn vrouw Sarah Pinacci en dochtertje Margaux zijn thuis. Terwijl die muisstil en bang op de bank zitten, keren tientallen politieagenten de villa ondersteboven. In een kartonnen doos vinden ze een verzameling dopingproducten: epo, groeihormonen, adrenaline, testosteron, amfetamines, morfine. Frank Vandenbroucke wordt gearresteerd en zal de nacht doorbrengen in een politiecel. In een mum van tijd staat er een hele batterij journalisten en persfotografen aan het gerechtsgebouw van Dendermonde. ‘Ik heb Frank Vandenbroucke pas de volgende ochtend, toen
hij door de raadkamer werd vrijgelaten, voor het eerst ontmoet, in de gangen van het justitiepaleis,’ vertelt advocaat Luc Deleu.

Luc Deleu «De jongen was compleet van zijn melk, gekrenkt, overstuur. Hij was voor het oog van tientallen camera's en fotografen als een jachttrofee tentoongesteld. Nooit vergeet ik dat beeld van Frank Vandenbroucke die gehandboeid wordt binnengebracht in het gerechtsgebouw door die politieman met zijn nekmatje, die hem voorttrekt zoals een koe naar de jaarmarkt. Vernederender kan niet. De beelden werden zelfs op CNN getoond.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: