Marvel Comics: de troeven van superheldenfun

, door (fvd)

72
marvel

Een roeping die Marvel sindsdien deed uitgroeien tot een powerhouse met pedigree. Nicolas Cage , die zijn artiestennaam haalde bij hun personage Luke Cage, zei ooit: ‘Als ik nog weet hoe het voelt om te dromen, dan heb ik dat uitsluitend aan Marvel te danken.’

Vanaf deze week komt Humo vier edities lang in tandem met een Marvel-comic: ‘Thor herboren’, ‘Spider-Man: Big Time’, ‘The Avengers: Vers bloed’ en ‘Wolverine: Logan’. Stuk voor stuk recente, naar het Nederlands vertaalde verhalen van toppers als Brian Michael Bendis (architect van Ultimate Spider-Man en New Avengers) en Brian K. Vaughan. En ook wie al lang niets meer gelooft van wat op papier gedrukt is, ziet Marvel deze week zijn richting uitkomen. ‘Thor 2: The Dark World’ loopt vanaf morgen 30 oktober in de bioscopen.

Maar waar het hier dus om ging: sinds het begin van de jaren zestig – toen veel van de bekendste personages aan een dol tempo in het leven werden geroepen door in de eerste plaats Jack ‘King’ Kirby en Stan ‘The Man’ Lee – staat Marvel vast verankerd op de poleposition van de Amerikaanse comicsindustrie. Uitgever en stichter Martin Goodman haalde de nieuwe naam voor zijn bedrijf, dat al sinds 1939 bestond onder de noemer Timely Publications, bij één van de twee dozijn tijdschriften die hij in portefeuille had: pulpblad Marvel Science Stories. Het verkocht niet goed, maar hij vond de naam te goed klinken om weg te gooien.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: