Russische roulette in de kraamklinkiek: als CMV toeslaat

, door (nc)

164
cmv
© Saskia Vanderstichele

En de ouders van Lander kregen zelfs te horen dat die besmetting tijdens de zwangerschap géén gevaar vormde. Tot hun pasgeboren zoontje zwaar gehandicapt bleek: hij zal zelfs nooit beseffen dat hij Lander heet. Totaal verschillende adviezen, dezelfde virusinfectie: CMV. Of hoe zwangerschapstesten soms op Russische roulette lijken. ‘In dit geval kunnen wij, artsen, vaak alleen maar onzekerheid bieden. Dat is héél moeilijk. Ook voor ons.’

CMV (of het cytomegalovirus­) is de belangrijkste oorzaak van een handicap bij geboorte, veroorzaakt door een infectieziekte. Belangrijker dan toxoplasmose of de kattenziekte, maar veel minder bekend. Mensen kennen het hoogstens als een risico voor zwangere kleuterjuffen, maar staan er niet bij stil dat ze zelf ook besmet kunnen worden, zeker als ze kleine kindjes hebben.

In crèches en op kleuterscholen tiert CMV welig. Je kan het vrij makkelijk oplopen: door een kusje op de mond van een kindje met CMV, of door dezelfde lepel als je besmette kleuter te gebruiken. Als volwassene merk je weinig van een CMV-infectie – je bent moe of wat grieperig – maar ze kan dus wel ernstige gevolgen hebben voor je baby tijdens de zwangerschap.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: