De Piepkes: Roland, Pieter-Jan De Smet en Sioen vermaken uw kroost

© Johan Jacobs

, door (rv)

58

Op een vrijdagmiddag in november 2013, een jaar als een nat rotje, zie ik Roland Van Campenhout ernstig naar die foto kijken. Hij was 23 in 1968 en deed toen al wat hij nog steeds doet. Hij is in het gezelschap van Pieter-Jan De Smet, die het licht zag in 1968, en van Frederik Sioen, die zich pas elf jaar later ter wereld waagde. Gedrieen vormen ze de laatste tijd weleens De Piepkes, een trio dat willens en wetens kinderen vermaakt met een aantal zelfgeschreven en eigenhandig aangeklede liedjes. Op hun website staat dat ze zich tot kinderen vanaf vijf jaar richten. Kleuters! Een beangstigende soort, vooral als je ze klassikaal op het voetpad ziet naderen en je kunt niet tijdig de straat oversteken.

'Kinderen Voor Kinderen: dat zijn wij'

HUMO Jullie zijn niet het soort muzikanten dat ik vanzelf met kinderliedjes zou associëren, maar sinds ik met De Piepkes heb kennisgemaakt, kan ik niet anders. Wat is er gebeurd, Pieter-Jan?

Pieter-Jan De Smet «Ik heb drie kinderen en toen die destijds in de kleuterklas zaten, viel het me op dat sommige leerkrachten, ongetwijfeld met de beste bedoelingen, altijd weer voor dezelfde bijzonder commerciële kinderliedjes kiezen, een soort repertoire dat ik al na twee beluisteringen grondig beu ben. Meestal handelswaar van Studio 100, als ik dan toch een naam moet noemen. Ik dacht: ‘Bestaat er werkelijk niets anders?’ Afgezien van Kapitein Winokio, die ik goed vind, is het commerciële aanbod zó overweldigend. Zelfs oude, vertrouwde kinderliedjes – liedjes van alle tijden – zijn erdoor in de verdrukking geraakt. Goed, ik zat daar thuis op te foeteren, en ineens dacht ik: ‘Hou op met zeuren en probeer zelf kinderliedjes te schrijven.’ En tijdens vrolijke jamsessies met mijn hier aanwezige collega’s is gaandeweg het repertoire van De Piepkes ontstaan.» 

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: