Cyberpesten slaat diepere wonden dan gewoon pesten

, door (sue somers)

74
pesten

De medicijnencocktail maakte Thijs ziek, maar niet meer dan dat: ’s avonds kwam hij bij, de volgende dag ging hij weer naar school. Zijn ouders hebben nooit geweten dat Thijs zelfmoord wilde plegen. Alleen zijn beste vriendin wist wat hij doormaakte. Hij was amper veertien, zat in het derde middelbaar en leefde op reserves.

Thijs «Ik zonderde me na schooltijd vaak af op mijn kamer. Om mij af te reageren, speelde ik op mijn PlayStation of tokkelde ik wat op mijn gitaar. Er waren periodes dat ik mezelf elke avond kraste, om de pijn naar buiten te laten komen. Op school probeerde ik zo normaal mogelijk te doen. Ik lachte, deed mee met alles. Maar wanneer ik thuiskwam, werd ik depressief. Dat was ik op school ook, maar ik liet het niet zien.»

Steeds meer jongeren krijgen te maken met cyberpesten: ze ontvangen vernederende, beledigende of bedreigende boodschappen op Facebook, Ask.fm, Snapchat of via sms, een fenomeen dat flaming wordt genoemd. Er zijn ook slachtoffers die opzettelijk computervirussen krijgen doorgemaild, die het onderwerp zijn van al dan niet bewerkte foto’s of die uitgesloten worden van een onlinegroep. De pester kan ook persoonlijke informatie van de gepeste verspreiden (outing), of de gepeste overhalen om gevoelige info vrij te geven en die dan rondsturen (trickery), al dan niet onder een schuilnaam (masquerade). Minder subtiel is het verspreiden van roddels of het in elkaar knutselen van haatwebsites (denigration), of het organiseren van populariteitspolls, waarin de gepeste belabberd scoort.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: