Het geld van de Wetstraat: waarom de politiek te veel kost

, door (jl)

Deel
18870_wetstraat-prijs-406.jpg
© Belga
  • «Afhankelijk van de omvang van zijn fractie verdient een fractieleider tussen 6.300 en 7.692 euro per maand - de bedragen verschillen een klein beetje per parlement. Wat doet een fractieleider méér dan een doorsnee parlementslid? Hij is de woordvoerder van zijn fractie, komt geregeld in de pers en krijgt zo invloed en uitstraling, en heeft dus ongetwijfeld meer kans om herkozen te worden. Moet je daarvoor extra vergoed worden?»

  • «De federale premier heeft ongetwijfeld de belangrijkste politieke functie, maar hij verdient minder dan een parlementsvoorzitter: dat is inderdaad een scheve verhouding. Maar het is maar wat je vergelijkt. De eerste minister verdient veel minder dan bijvoorbeeld de CEO van een groot bedrijf. Daar kan je ook vragen bij stellen. Anderzijds: Van Rompuy verdient meer dan zijn Nederlandse collega Jan-Peter Balkenende, die een groter land leidt.»

  • «Het klassieke tegenargument van de politieke wereld is: als wij niet meer verkozen worden, kunnen moeilijk elders aan de slag, want we hebben nu eenmaal een partijpolitieke stempel. Daarmee worden hoge weddes, uittredingsvergoedingen en extra's dan verantwoord. Maar ik denk niet dat veel ex-parlementsleden of oud-ministers na hun politieke carrière aan de bedelstaf zijn geraakt. Je kunt dat trouwens perfect onderzoeken. En wie in de privésector ontslagen wordt, moet ook op zoek naar een nieuwe baan, zónder dat zijn wedde een paar jaar doorbetaald wordt, zoals de parlementariërs voor zichzelf hebben beslist.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: