Humo sprak met Glenn Audenaert

, door (ab)

Deel
19022_Glenn_MM-186.jpg
© Marco Mertens

Glenn Audenaert kwam half augustus op spectaculaire manier in het nieuws. Hij had een brief geschreven aan minister van Justitie Stefaan De Clerck, waarin hij vroeg om een strafonderzoek naar corruptie binnen de Brusselse magistratuur. Met name de Brusselse handelsrechter Francine De Tandt, tevens voorzitster van de rechtbank van koophandel, zou in een frauduleuze combine zitten met allerlei advocaten. De Tandt, die in eerste aanleg ook het omstreden Fortisvonnis velde, zou vonnissen op bestelling afleveren - en mogelijk zelfs tegen betaling.

De brief sloeg in als een bom: het Brusselse hof van beroep had immers in 2004 al geoordeeld dat zo'n corruptieonderzoek niet nodig was. Maar omdat er volgens de politiediensten van Glenn Audenaert wel degelijk genoeg bezwarend materiaal in het dossier zat, zag hij geen andere mogelijkheid dan het dossier rechtstreeks aan de minister van Justitie over te maken. Die maakte gebruik van zijn 'positief injunctierecht' en gelastte een onderzoek.

De pershetze die daarop ontstond, was ongezien. 'Een tijdbom.' 'De zaak-Dutroux van de magistratuur.' 'Een gigantisch blijk van wantrouwen van de Brusselse recherche tegenover de magistratuur.' Rond rechter De Tandt doken nieuwe verhalen op, onder meer over haar dubieuze vriendschap met de Vilvoordse zakenman Luc Vergaelen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: