Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel, na de schietpartij in Molenbeek

, door (ja)

22
yvan mayeur
© Jelle Vermeersch

Het beste argument in de verhitte discussie over de onveiligheid in onze hoofdstad kwam van M. De jonge barkeeper kreeg op 31 december, toen hij na zijn late shift terug naar huis fietste, om god weet welke reden een kogel in de rug, die ei zo na zijn hart trof. M. wil de pers niet te woord staan zolang het gerechtelijk onderzoek loopt, maar hij keerde intussen wel terug naar de plaats van de misdaad. Aan de Ninoofse Poort – op de grens van Molenbeek, Anderlecht en Brussel – liet hij een foto nemen voor de sociale media: midden op straat, handen nonchalant in de zij, glimlach van oor tot oor. Je kan een jongen uit de stad schieten, maar de stad niet uit de jongen.

Yvan Mayeur (53) heeft de foto niet gezien, maar is blij met M.’s reactie. ‘Het moet een dappere jongen zijn,’ zegt hij. ‘Iemand met een sterke mental.’ De burgemeester, Brusseleir van geboorte, staat erop het interview in het Nederlands te geven.

Yvan Mayeur «Criminaliteit is een probleem in de grootstad, ook in Brussel, daar hoef ik niet flauw over te doen. Maar voor het eerst in twintig jaar tijd wijzen de misdaadstatistieken op verbetering: het wordt stilaan veiliger in onze stad. Over wat zich in Molenbeek heeft afgespeeld, doe ik geen uitspraken. Alleen: zoiets is onaanvaardbaar – hoe laat of in welke buurt het ook gebeurt.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: