De schuldenindustrie: vrederechter Jan Nolf neemt het op voor slechte betalers

, door (ja)

1
19167_incasso-nolf-186.jpg

Het stond laatst in De Morgen: in deze tijden van crisis willen bedrijven zo snel mogelijk hun geld zien. Daarvoor zetten ze alle middelen in: ze schakelen sneller incassobureaus en gerechtsdeurwaarders in om wanbetalers tot spoed aan te zetten. Intrum Justitia, het grootste incassobureau van het land, noteerde in één jaar tijd bijna een verdubbeling van het aantal invorderingen voor onbetaalde facturen binnen 90 dagen. Dat ging om facturen tussen bedrijven onderling, maar ook het aantal facturen van bedrijven aan particulieren steeg met meer dan de helft.

Vrederechter Jan Nolf ziet het met lede ogen aan. Bovenop de onbetaalde facturen komen namelijk nog extra kosten voor incassobureaus, gerechtsdeurwaarders en advocaten, en hij moet oordelen of die wel gerechtvaardigd zijn. Want gering zijn die extra kosten zeker niet: dikwijls gaat het om een verdubbeling of verdrievoudiging van het oorspronkelijke bedrag. Woeker of winst? Daar gaat Nolf over. Meestal stelt hij een minnelijke schikking voor: dat is gratis, en het vermijdt een dure procedure.

Achter de spectaculaire cijfers van de deurwaarders en incassobureaus schuilt een sociaal slagveld. Bij veel van die onbetaalde facturen gaat het immers om elementaire nutsvoorzieningen: water, gas en elektriciteit - dingen die iedereen, crisis of geen crisis, nodig heeft.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: