'Capitalism: A Love Story': Michael Moore, een stormram met een petje

2
19300_michael-moore-186.jpg

In 'Capitalism: A Love Story', vanaf 6 januari in de zalen, maakt hij zoals altijd royaal gebruik van humor als glijmiddel: hij zet Wall Street af met politielint als betrof het een échte crime scene, en trekt met een juten zak langs de banken om er het geld van de belastingbetaler terug te vorderen. En ook al lijkt 'Capitalism: A Love Story' misschien geen titel die de massa's naar de bioscoop zal lokken, toch is Moore er gerust in: 'Ik had het net zo goed 'Shit Drying on the Wall' kunnen noemen, een goeie film trekt altijd volk. En reken maar dat dit een goeie film is.'

'Capitalism: a Love Story': bekijk de trailer

Enkele quotes van Michael Moore

  • «Democratie is het tegendeel van kapitalisme. Het kapitalistische systeem is voordelig voor sommigen, maar gaat ten koste van velen. Terwijl de bedoeling van democratie net is dat iederéén er voordeel uit haalt. Hoe kan het dat we in een democratie leven maar tegelijk zo bitter weinig te zeggen hebben over onze economie? Hoe kunnen we dit een democratie noemen als we niet de minste zeggenschap hebben over één van de belangrijkste aspecten van onze samenleving: hoe de geldzaken gerund worden?»

  • «Een aandelenportefeuille heb ik niet. Niet alleen uit politieke overwegingen: ik begrijp gewoon niet hoe het werkt. Ik stop mijn geld liever in iets dat ik snap, zoals een spaarrekening met een belachelijk lage interestvoet, of een huis. En een deel van mijn inkomsten geef ik weg: aan familie - ik kom uit een groot Iers-katholieke nest - en aan de gemeenschap waarin ik leef. Ik heb net nog 60.000 dollar weggeschonken om een stuk land in z'n natuurlijke staat te kunnen behouden. Ik heb ook al eens een oud cinemacomplex gerenoveerd dat al twintig jaar leegstond, zodat het weer open kon voor het publiek. De buurt fleurde helemaal op!»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: