Matthew McConaughey dealt in 'Dallas Buyers Club'

, door (hvt)

1
Matthew McConaughey dealt in 'Dallas Buyers Club'

In 'Dallas Buyers Club' geeft McConaughey gestalte aan de rodeocowboy Ron Woodroof. In 1985 kreeg vrouwenversierder Woodroof te horen dat hij besmet was met hiv. Dokters geven hem nog dertig dagen, maar daar legt de cowboy zich niet zonder slag of stoot bij neer. Hij steekt de grens over naar Mexico, op zoek naar medicatie die in de VS niet legaal te verkrijgen is. In zijn strijd om te overleven sluit hij een bondgenootschap met verschoppelingen zoals de transgender Rayon (rol van Jared Leto), precies het type mens waar de oude homofobe en bekrompen Woodroof vroeger in een grote boog omheen zou zijn gelopen. Samen richten ze de Dallas Buyers Club op en verhandelen ze de illegale medicatie aan iedereen die het nodig heeft.

Voor McConaughey vormde Woodroof een personage waar hij z'n tanden in kon zetten: 'Aanvankelijk is Ron allesbehalve van plan om op de barricades te gaan staan voor de Goede Zaak. Integendeel, de man was een egoïstische son of a bitch. Hij deed gewoon wat hij moest doen om z'n hachje te redden. Je moet begrijpen: toen Ron zijn diagnose kreeg, wisten we nog nauwelijks iets over de ziekte. Zelfs de dokters wisten niet wat ze ermee moesten. En dan komt Ron Woodroof op de proppen, een cowboy met enkel een diploma elektriciteit, die zich ontpopt tot een expert in hoe je het leven van een aidspatiënt op een gezonde manier kunt rekken. Ron was een pionier.' Hoe McConaughey de ware Woodroof leert kennen als hij z'n dagboek te lezen krijgt, leest u verder in het interview in Humo.

De rol leverde McConaughey een Oscarnominatie op: in de categorie Beste Acteur zal hij het opnemen tegen Leonardo DiCaprio, met wie hij pas nog een memorabele scène had in 'The Wolf of Wall Street'. Met Liza Minelli heeft McConaughey alvast één fan aan zijn zijde. 'Honey,' zo liet ze hem weten, 'als jij de award niet wint, dan geef ik je de mijne.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: