Exclusieve voorpublicatie: de memoires van Michel Bourlet, procureur in de zaak-Dutroux

Deel
19580_BOURLET_2-068778.jpg

Over de bevrijding van Sabine en Laetitia:

'Die avond van 15 augustus 1996 heeft iedereen rechtstreeks meegemaakt op de nationale en buitenlandse televisiezenders: de bevrijding van Sabine en Laetitia uit hun kooi in Marcinelle, de persconferentie in Charleroi, de terugkeer van de meisjes naar hun familie en het volksfeest op de Place des Trois Fers in Bertrix, rond de vreugdevuren waarin de affiches van vader Deleuze werden verbrand. Persoonlijk onthoud ik vooral de blijde intrede van de pas bevrijde meisjes in de ziekenhuisboeg van de rijkswachtkazerne van Charleroi, en de knipoog en de omhelzing van de vader van Laetitia. Ik had me aan mijn onzinnige belofte gehouden!

We waren vooral stomverbaasd en daarna sprakeloos van bewondering om de spontaneïteit van Sabine, het kleine meisje van twaalf dat we niet zochten, en voor wie de rijkswacht alle hoop al had opgegeven. Ze fladderde van de ene naar de andere en kwetterde honderduit, alsof ze zo de stille calvarie van haar wekenlange gevangenschap in enkele ogenblikken kon wegvlakken. We wisten toen nog niet hoe smerig de vernederende gevangenis was waarin ze zo lang was vastgehouden.'

Bekijk een computersimulatie van de kelder van Marc Dutroux

'Het succes van ons 'blitzonderzoek' van zes dagen mag ons niet doen vergeten welke fouten we die hele week hebben gemaakt, en die de pijnlijke gevangenschap van de slachtoffers met minstens vijf dagen hebben verlengd.
Waarom hebben de leden van de cel Verdwijningen, die er nochtans van in het begin bij waren in Bertrix, de magistraten niet één keer op het bestaan gewezen van deze 'interessante verdachte van de zedenpolitie', die ze al meer dan een jaar - meer bepaald sinds de verdwijning van Julie en Mélissa - in het oog hielden, samen met de BOB van Seraing en Charleroi?
Waarom hebben ze gewacht tot uit het buurtonderzoek de naam van Marc Dutroux naar voren kwam om ons over hem te spreken?
Misschien wel omdat ze ook tegen de Luikse onderzoeksrechter Martine Doutrèwe niet over hem gesproken hadden! Het stoort me ook nog altijd dat de huiszoeking van 13 augustus in Marcinelle niets opleverde.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: