Niet dringen: de planeet is bijna vol

, door (tp)

30
19668_haiti-overbevolking-186.jpg

Het antwoord krijgt u - durven wij te denken - in de BBC-documentaire 'How Many People Can Live on Planet Earth', dinsdag 16 maart te zien op Canvas. In deze onthutsende docu schetst natuurfilmer David Attenborough een gitzwart toekomstbeeld van wateroorlogen, wijdverspreide hongersnood en verwoestende epidemieën. Etienne Vermeersch zag de documentaire enkele weken geleden al en is er nog altijd zwaar van onder de indruk.

Etienne Vermeersch «Omdat de documentaire bevestigt wat ik al meer dan 50 jaar zeg. Al sinds 1955 ben ik bekommerd om het probleem van de wereldbevolking. Ik zat toen in het noviciaat en zei tegen mijn novicemeester: 'De katholieke leer is onhoudbaar wat betreft de geboortepolitiek. Als we ons zo blijven voortplanten zijn we binnenkort gewoonweg met té veel. Onze planeet kan dat niet aan. Weet je wat hij zei? 'Er zijn toch nog genoeg onontgonnen woestijnen?' (jammerend) Mensen trekken zich er geen snars van aan. Daarom ben ik blij dat deze documentaire er nu is, dat ze bevestigt wat ik allang zeg, bij monde van zeer groot specialist. David Attenborough weet waarover hij spreekt: hij kent het ecologisch systeem van binnen en van buiten.»

HUMO Attenborough stelt aan het begin van de documentaire vast dat het steeds moeilijker wordt om échte wildernis te vinden. De mens is overal.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: