Een brug te ver: de oorlog om de Lange Wapper

, door (ja)

Deel
19718_wapper-soft-186.jpg

Waar waren we ook alweer gebleven? Juist, bij het referendum van oktober, toen de Antwerpenaren werd gevraagd of de Lange Wapperbrug er nu wel of niet moest komen. Bijna zestig procent antwoordde van niet, en dat liet het stadsbestuur bij monde van burgemeester Patrick Janssens (SP.A) aan Kris Peeters (CD&V) weten middels 'een niet-bindend advies'. Peeters zou het advies ernstig nemen, beloofde hij, en de Lange Wapper 'niet door de strot van de Antwerpenaren duwen'. Hij installeerde een stuk of wat werkgroepen - en toen werd het oorverdovend stil.

Tot Forum 2020, een parallelle werkgroep van wakkere burgers, eind februari met een nieuw alternatief kwam aanzetten: het Meccano-tracé. Dat zou het doorgaand verkeer om de stad heen leiden met de hulp van twee 'bretellen': tunnels en sleuven in het westen (tussen Zwijndrecht en Melsele) en het oosten (tussen Ekeren en Wommelgem). Peeters liet zich niet op een officiële reactie betrappen, maar in de wandelgangen gonsde het van de geruchten dat de minister-president en zijn Vlaamse regering (behalve de SP.A) blijven zweren bij de Lange Wapper, zij het in een afgezwakte versie: 'Lange Wapper-light', met een ondertunneling ter hoogte van het Sportpaleis. In elk geval: Peeters beloofde spoedig klaarheid te zullen brengen. 'Ik neem een heldere beslissing,' zei hij in het Vlaams Parlement, 'vóór het einde van de maand.'

'Voor het eind van deze maand valt er zeker geen beslissing over één concreet project,' zegt Manu Claeys van Forum 2020. 'Onmogelijk. De resterende alternatieven zijn op korte termijn niet uitvoerbaar. De Lange Wapper is weggestemd en dus onhaalbaar, beseffen voor- en tegenstanders. Lange Wapper-light bestaat alleen als gerucht: misschien liggen de plannen al op de regeringstafel, maar niemand heeft ze kunnen inkijken. De tunnel is niet bouwrijp. Het Meccano-tracé is nog niet bouwrijp. Nee, Peeters laat zich beter niet opjagen. Aan het einde van de maand kan hij alleen vertellen welke alternatieven hij nog verder zal bestuderen, dat is alles. Hoe meer hij zich op die deadline van 31 maart laat vastpinnen, hoe groter de kans dat zijn regering valt.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: