Michel Preud'homme: de messias van blauw-zwart

, door (svb)

11
michel preudhomme
© Thomas Sweertvaegher

‘Iedereen is moe,’ vertrouwde Michy Batshuayi me een dikke week geleden toe, ‘de play-offs worden keihard.’ De woorden van de Standard-spits schieten door mijn hoofd terwijl ik op de eerste bijna-zomerdag van het jaar naar een ochtendtraining van Club Brugge kijk. Want wat ik daar op oefenstage in Knokke zie, is helemaal niet moe. Het is fit en fris, het is gebeten en gedreven en de goesting druipt ervan af, alsof de competitie nog moet beginnen. Het is de bende van Preud’homme. Natuurlijk, de zon schijnt, en er staan alleen maar wedstrijdjes op het programma (één tegen één, twee tegen twee, vijf tegen vijf) en dan lachen voetballers haast vanzelf, maar ook Vadis Odjidja en Tom De Sutter – die aan de rand van het veld stomme oefeningen zonder bal doen om weer helemaal fit te raken – amuseren zich en hebben vuur in de ogen.

Datzelfde vuur zit bijna altijd in de ogen van hun trainer. Later die dag fonkelen ze ook nog eens van blijdschap als ik hem vertel wat ik denk te hebben gezien: een voetbalploeg die zo goed in zijn vel zit dat het wel eens op een viering zou kunnen uitdraaien. Hij vindt dat ik gelijk heb, leid ik uit zijn blik af, maar hij antwoordt bedacht.

Michel Preud’homme «Goesting heeft deze groep altijd gehad. De wil om hard te werken was er vanaf de eerste dag en ik heb niet één keer over inzet moeten klagen. Maar nu is ook de spirit er helemaal. Die moeten we nu zien vast te houden.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: