Het Lieve Leven volgens Dominique Deruddere: 'Volg je verbeelding, volg je dromen. Geef nooit op'

, door (wh)

10
Deruddere
© charlie de keersmaecker

Maar de kers op de taart is mooie jongen en voormalig topmodel Jamie Dornan, een Noord-Ierse acteur die ook de hoofdrol in de komende verfilming van ‘Fifty Shades of Grey’ voor zijn rekening neemt. Vaders, let op uw dochters!

Waarover gaat Derudderes film? Een steenrijke sjeik uit Dubai wil de Vlaamse wedstrijdduif Wittekop kopen. Daarvoor rekent hij op een tussenpersoon, Colin, een vlotte maar gehaaide Amerikaanse investment banker. Wat meteen voor een messcherpe tegenstelling zorgt: Wall Street meets de Vlaamse Dorpsstraat. Jammer genoeg voor Colin weigert de wantrouwige eigenaar van Wittekop hem zijn prijsbeest te verkopen. De kleindochter van de koppige duivenmelker, de knappe Isabelle, is echter wél in Colin geïnteresseerd…

Verhaaltje van één cent, zo lijkt het. Maar daarop enten zich de dubbele en soms driedubbele bodems, de symbolen en metaforen waarin Deruddere altijd al een meester is geweest. De duif als archetype van zuiverheid en onschuld wérkt. Wroeging en spijt van de hoofdfiguur worden goed neergezet. Het naïeve Vlaamse duivenmelkersmilieu contrasteert hévig met de meedogenloze Amerikaanse financiële (onder)wereld. Prachtige beelden ook: het lossen van de duizenden wedstrijdduiven in Barcelona, bijvoorbeeld, is onvergetelijk.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: