Ilja Pfeijffer: 'Genua is van mij'

, door (ms)

21
ilja leonard pfeijffer

1 juli 2008, kilometer 2.026 van de fietstocht Leiden-Rome: het is haast zes jaar geleden dat Ilja Pfeijffer op een oude Batavus zijn nieuwste roman binnenreed, samen met zijn vriendin Gelya Bogatishcheva, een Siberische fotografe. De stad bleek álles te hebben wat hij nodig had, sindsdien woont hij er.

Ilja Pfeijffer «Bij gebrek aan een beter woord kan ik alleen maar zeggen dat ik toen op die stad verliefdwerd. Genua is een stad die me wakker houdt, ze verwekt bij mij een graad van tevredenheid die je geluk zou kunnen noemen. Het kon niet anders of ik zou schrijven over die stad, en ik keek daar ook naar uit. Als je ergens absoluut wilt wonen, helpt het dat je er iets te doen hebt. Geerten Meijsingheeft weleens gezegd, in de tijd dat hij nog dingen zeggen kón, dat hij Sicilië voor zich had genomen, en dat zijn zus Doeschka Rome mocht hebben. En nu is de boodschap aan alle Nederlandse schrijvers: ‘Handen af van Genua! Dit is míjn territorium.’ (lacht)»

Op pleintjes als Piazza delle Erbe, waar hij een appartementje vond, vulde Pfeijffer menig Moleskine-schrift met observaties van het -dolce far nienteom hem heen. ‘In Genua zie je een hoop mensen die er gewoon om vragen een personage te worden. Dat werk moeten zij niet doen, hoor, dat doe ik wel.’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: