Hoe stop je met blowen?

, door (sdj)

1
19876_stop-met-blowen.jpg
© Kamagurka

'En dat is,' zegt Stein, 'dan nog de meest conservatieve schatting. De deskundigen die ik ken hebben het over zeker tien keer meer THC - dat is de werkbare stof.'HUMO Je kan het, zeg je, eigenlijk geen softdrug meer noemen.
Yoram Stein
«Het hele onderscheid tussen soft- en harddrugs is sowieso onzinnig. Dat is ooit gebaseerd op het idee dat cannabisgebruik geen risico's met zich meebrengt voor de volksgezondheid en dat het dus niet verslavend is. Ze wisten toen nog niet dat je er wél verslaafd aan kan raken, dat het schizofrenie in de hand werkt, psychoses en depressies kan veroorzaken en dat het heel slecht is voor je schoolprestaties. Maar nu weten ze dat wél. Dat ze het nog steeds over softdrugs hebben, slaat dus nergens op. Maar toch doen ze het in Nederland, want anders zou het heilige gedoogbeleid in gevaar komen.»

HUMO Je bent boos.
Stein
«Ja, ik ben boos, want toen ik dit boek begon te schrijven en ging nadenken waarom ik met cannabis ben begonnen, kwam ik erbij uit dat iedereen indertijd zei dat blowen onschadelijk was, en niet verslavend. Ook de drugsexperts van het Trimbosinstituut, dat verbonden is aan de overheid, zijn dat blijven verkondigen en hebben alle waarschuwingen en bewijzen van het tegendeel tot voor kort gebagatelliseerd.»

HUMO Ik dacht ook dat cannabis alleen maar geestelijk verslavend is, en niet lichamelijk.
Stein
«Ja, iederéén dacht dat. Ik ook. Maar dat hele onderscheid is onzinnig. Mensen hebben de meest wilde ideeën over heroïneverslaafden die stoppen: je wordt doodziek, je gaat hallucineren. Allemaal onzin. Wat er gebeurt, is te vergelijken met twee weken griep: je voelt je rot, je hebt hoofdpijn, je bent misselijk, maar iedereen kan dat makkelijk doorstaan. De fysieke afkickverschijnselen zijn niet het probleem. Het probleem is: hoe ga je opnieuw leven zonder dat spul. Als je je verdrietig voelde, nam je dat middel, om jezelf te belonen nam je dat middel... Het was zo verweven met je hele leven dat je niet meer goed weet hoe het zonder moet. Dat was mijn probleem ook. Stoppen met een verslaving is echt alsof je in een ander land gaat wonen. Je moet je helemaal opnieuw oriënteren. Oh jee, ik ben boos, hoe ga ik om met die woede? Ik ben blij: wat ga ik nu doen? Je weet niet wat je aan moet met al dat gevoel. Normaal is de reactie op elk gevoel: drugs. Dat leren leven in dat nieuwe land is het echte probleem en dat is voor iedere verslaafde hetzelfde.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: